Nyt it-system giver millionbesparelser i kommunerne

I en tid, hvor offentlige it-systemer som eksempelvis Sundhedsplatformen møder stor kritik, har blandt andre Køge Kommune haft stor succes med et nyt it-system.

Det er ikke engang et år siden, det blev indført, men allerede nu kan man i Køge mærke store forskelle på både økonomi og arbejdsopgaver efter indførelsen af et nyt it-system.

quote Medarbejderne kan fokusere på nogle andre ting. Der er nogle ting, som de kan bruge deres ressourcer på på en anden måde. 

Jeanette Kousted, Teamleder, Regnskab og Opkrævning, Køge Kommune

- Vi skal ikke længere sidde og indtaste en masse tal rent fysisk, fordi systemet kan klare det for os, siger Jeanette Kousted, der er teamleder i kommunens afdeling for Rengskab og Opkrævning.

De mere kedsommelige arbejdsopgaver såsom bogføring af regninger og udbetalinger af faste månedlige beløb er blevet overtaget af det nye it-system, hvilket i stedet frigiver tid til mere krævende opgaver i kommunen.

- Medarbejderne kan fokusere på nogle andre ting. Der er nogle ting, som de kan bruge deres ressourcer på på en anden måde, siger Jeanette Kousted. 

Men ikke nok med, at it-systemet har overtaget en række opgaver, som nu er blevet automatiseret, så sparer det også kommunen for en ikke ubetydelig udgift.

Kommunen forventer at kunne spare hele 28 millioner kroner frem mod år 2022, fordi det nye system klarer en masse administrative opgaver - det svarer til en årlig besparelse på seks millioner kroner.

- For det første, så gør det jo, at vi kan frigive vores medarbejderressourcer til noget, der både er vanskeligere, men også mere borgerrettet, siger Køges borgmester Marie Stærke, Soc.dem, og tilføjer:

quote Det jo smart, fordi vi kan bruge penge på vores borgere. Det betyder bare rigtig meget med hjælpen fra det her it-system, og jeg er sikker på, vi i fremtiden kommer til at se endnu mere af samme slags

Marie Stærke, Borgmester, Køge

- Men så er det jo også smart, fordi vi kan bruge penge på vores borgere. Det betyder bare rigtig meget med hjælpen fra det her it-system, og jeg er sikker på, at vi i fremtiden kommer til at se endnu mere af samme slags.

Ikke mere velfærd - men færre besparelser

De store millionbesparelser er dog ikke lig med flere penge til velfærden, men i stedet, at man undgår nedskæringer.

- Jeg ville ønske, at jeg her over for TV 2 Lorry kunne sige, at pengene så går til det her og det her og det her. Men vi har lige lagt et vanskeligt budget her i efteråret, og det skal vi også til næste år, siger borgmesteren.

- Det kommer simpelthen til at betyde med det her it-system, at vi i stedet skal spare mindre, og at vi kan have mere fokus på at yde de opgaver vi skal til vores borgere. 

For at nye investeringer i velfærden kan foretages, skal der dog endnu større besparelser og automatisering til i kommunen. 

Men i økonomiafdelingen er man også sikker på, at det er den vej, det kommer til at gå.

- Jeg er helt sikker på, at det her, det er fremtiden. Og der er fortsat brug for os ansatte, vi skal bare bruge mere tid på andre opgaver frem for de her lidt kedelige af slagsen, siger Jeanette Kousted. 

I alt 6 andre kommuner fra Region Sjælland er med i ordningen om det nye IT-system - heriblandt Roskilde Kommune.

I en tid, hvor offentlige it-systemer som eksempelvis Sundhedsplatformen møder stor kritik, har blandt andre Køge Kommune haft stor succes med et nyt it-system.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere