Ny risikovurdering: Flere steder trues af ekstrem oversvømmelse

Kystdirektoratet har foretaget en ny risikovurdering, og dermed er langt flere kommuner i farezonen, når vandet kommer.

Vi har hørt det igen og igen de senere år.

Mange områder er i farezonen, når vinden presser havene sammen, og stormfloden truer.

Nu har Kystdirektoratet udarbejdet et nyt kort, som angiver, hvor der er risiko for ekstreme oversvømmelser.

I forvejen var en meget lang strækning fra Køge Bugt nu kategoriseret som et område, der er i farezonen - men nu udvides området, så det også gælder hele Amager og København.

Det vil sige, at man i Køge, Solrød, Greve, Ishøj, Vallensbæk, Brøndby, Hvidovre, Dragør, Tårnby og København nu skal være indstillet på, at når havet stiger, så kan det blive så voldsomt, at der bliver anrettet store skader - med mindre man har beskyttet sig i tide.

- Vi har områder med højere sårbarhed, fordi der er erhverv og infrastruktur, og der er kritisk infrastruktur, siger chefkonsulent i Kystdirektoratet Thorsten Piontkowitz, til TV 2 Lorry.

Og derfor er det ofte oversvømmelsestruede område, Jyllinge Nordmark, ikke med på Kystdiektoratets nye kort - her er det beboelseshuse, der er truet, og de vejer ikke helt så tungt, når der skal foretages en risikovurdering, hvor lufthavne, motorveje og jernbanestrækninger vejer tungere.

Det er dette område langs Køge Bugt og nordpå, der nu er i farezonen.
Det er dette område langs Køge Bugt og nordpå, der nu er i farezonen.

Områder med høj sårbarhed

Ifølge Kystdirektoratet skyldes de nye tilføjede områder klimaforandringer:

- Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark vil komme til at mærke klimaforandringerne. Her er nogle områder mere udsatte end andre. Vores nye nationale overblik peger på, hvilke områder og kommuner, der skal have særligt fokus på at forberede sig på vildere vejr og oversvømmelser i fremtiden, siger områdechef i Kystdirektoratet Ane Høiberg Nielsen.

- Med overblikket giver vi kommunerne et konkret udgangspunkt for at planlægge i tide og dermed skabe tryghed for borgerne og beskytte vores store samfundsværdier, siger hun

Hjælp til kommunerne

Selve Køge Bugt var med på den eksisterende liste, men udvidelsen indlemmer hele Amager og København op til Nordhavn. Og Kystdirektoratets nye vurdering er ment som en hjælp til både borgere og kommuner.

- For den enkelte borger betyder det, at der foreligger en oplysning om at området er kendetegnet ved høj risiko for oversvømmelse. Så følger det for kommunen, at den skal forholde sig til den forhøjede risiko - og dermed bliver risikoen for borgeren reduceret, siger Thorsten Piontkowitz fra Kystdirektoratet fra TV 2 Lorry.