Ny forening vil bygge i fællesskab på Søndre Havn

Foreløbig seksten husstande er gået sammen om at skabe et innovativt og bæredygtigt byggefællesskab i det spirende boligområde på Søndre Havn

De ønsker alle fællesskab. De skal alle idéudvikle et byggeri sammen. Og så er de alle kommende naboer.

Den nystiftede forening Fællesbyg Køge Kyst er klar til at tage næste skridt i udarbejdelsen af et nyskabende boligbyggeri, der skal huse et stærkt nabofællesskab.

- Vi er en blandet gruppe, der har købt ind på idéen om et fælles byggeprojekt med et spændende visuelt udtryk, fokus på bæredygtighed og ikke mindst en række fællesarealer, der kan skabe gode betingelser for naboskab.Vi tror nemlig på, at fællesskab kan give mere livsglæde, fortæller Hugo Marqvorsen, der er kommende beboer og bestyrelsesmedlem i Fællesbyg Køge Kyst.

quote - Vi tror nemlig på, at fællesskab kan give mere livsglæde.

Hugo Marqvorsen, Kommende beboer og bestyrelsesmedlem i Fællesbyg Køge Kyst

Projektets bærende idé er, at beboerne sammen hyrer en entreprenør til at opføre et arkitekttegnet byggeri. Hver enkelt beboer får hermed indflydelse på både egen bolig og den overordnede ramme. Også graden af fællesskab skal beboerne blive enige om En del af byggeriet vil rumme lokaler til fælles aktiviteter fx et ”forsamlingshus” til fællesspisning, møder og børnefødselsdage. 

Partnerskabet bag glæder sig
Initiativet til den anderledes måde at bygge og bo på kommer fra et partnerskab bestående af Selskabet for Billige Boliger, Tegnestuen Vandkunsten og byudviklingsselskabet Køge Kyst.

- Vi er utrolig glade for, at så mange har vist interesse for et byggefællesskab på havnen i Køge. Medlemmerne af den nye forening gør et kæmpe arbejde for at realisere deres drøm, og de har nu i høj grad taget styringen selv, som det hele tiden har været meningen, siger adm. direktør Line Røtting Dornan fra Selskabet for Billige Boliger, der bistår og rådgiver de kommende beboere.

Udviklingen af det nye byggeri foregår i tæt samspil med Tegnestuen Vandkunsten, der skal tegne byggeriet ud fra beboernes ønsker og ideer.

- Det har fra starten været et visionært projekt med stort fokus på kreativt samarbejde med foreningens medlemmer om arkitekturen, og lige nu arbejder vi med at fastlægge antal og størrelse på lejlighederne sammen med beboerne, fortæller Jan Albrechtsen, der er arkitekt og partner i Tegnestuen Vandkunsten.

Inspiration fra Tyskland
Inspirationen til byggefællesskabet kommer især fra den tyske by Tübingen, som siden 1990’erne har haft stor succes med byggegrupper – eller på tysk ”Baugruppen”. Byggegrupperne tillader beboerne at sætte et større præg på byggeriet, samtidig med at den sociale bæredygtighed styrkes i de nye bydele.

quote Medlemmerne af den nye forening gør et kæmpe arbejde for at realisere deres drøm, og de har nu i høj grad taget styringen selv

Line Røtting Dornan, Adm. direktør, Selskabet for Billige Boliger

- Mangfoldighed er et kendemærke for Køge Kyst, og byggefællesskabet bidrager stærkt til et både socialt og visuelt mangfoldigt byområde, som tager form i disse år. Det er præcis det, vi tilstræber på Søndre Havn, siger projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen fra Køge Kyst, i en pressemeddelse.

Søndre Havn bliver et område med varieret byggeri og mange grønne områder, hvor man både kan bo i ejerlejlighed, lejebolig, rækkehus, almen bolig, ungdomsbolig eller seniorbofællesskab – og nu altså også byggefællesskab.

Det nye byggeri forventes at rumme 40-50 ejerboliger. Oprindeligt var det planen, at foreningen skulle bygge lige midt på Søndre Havn. Det er nu ændret, så boligkarreen i stedet skal opføres på en byggegrund tættere på kysten.

En tredjedel reserveret
Seksten familier har nu skrevet sig op til en bolig og betalt indmeldelsesgebyr, hvorved ca. en tredjedel af boligerne er reserveret. Hugo Marqvorsen har store forventninger til den kommende tilværelse i Køge.

- Min kone og jeg glæder os meget til at flytte fra vores parcelhus i Virum til byggefællesskabet på Søndre Havn. Køge Kyst er jo en utrolig visionær ny bydel med mange spændende tiltag og en smuk placering ved havet, siger Hugo Marqvorsen og tilføjer:

- Men først skal vi have fundet de sidste af vores kommende naboer.

Interesserede får endnu en chance for at melde sig, når Fællesbyg Køge Kyst holder informationsmøde søndag den 21 januar hos Bryghuset Braunstein i Køge.

 Tidslinje

Byggefællesskab på TV Lorry
Der bliver også mulighed for at få et indblik i Fællesbyg Køge Kyst på TV, når Lorry+ sender den anden af to udsendelser om Køge Kyst fredag den 15. december med en række genudsendelser i de efterfølgende dage.

Søndag den 10. december medvirker Fællesbyg Køge Kyst også i en sammenklippet version af programmerne i TV2 Lorrys Søndagsmagasinet i forbindelse med de regionale 19.30-nyheder

Partnerne bag Fællesbyg Køge Kyst

Bag projektet Fællesbyg Køge Kyst står et partnerskab mellem Selskabet for Billige Boliger, Tegnestuen Vandkunsten og byudviklingsselskabet Køge Kyst.

Selskabet for Billige Boliger er ejet af Fonden for Billige Boliger, hvis formål er at fremme udvikling og opførelse af billige boliger i danske byer. Selskabet skal derfor ikke have fortjeneste på projektet. Selskabet for Billige Boliger rådgiver de kommende beboere i Fællesbyg Køge Kyst i forbindelse med etablering af foreningen, projektudvikling, udarbejdelse af budgetter og byggeregnskab, aftaler med bank og realkredit, ansættelse af rådgivere, udbud af byggeopgaven, byggestyring, information til foreningen og dens medlemmer mv.

Tegnestuen Vandkunsten arbejder især med landskabs- og byplanlægning, bebyggelsesplaner, byfornyelse og bygningsrenovering samt byggeopgaver for sociale og kulturelle institutioner. Tegnestuens tilgang er at lave arkitektur til mennesker, så husene skabes i dialog med den måde folk bor, arbejder, leger og tænker på – og så boliger, bygninger og byer er i øjenhøjde og gør plads til fællesskaberne. Vandkunsten står for at tegne byggeriet til Fællesbyg Køge Kyst og rådgiver beboerne om byggeriets og boligernes udformning for at sikre det optimale arkitektoniske udtryk.

Køge Kyst er et byudviklingsselskab, som udvikler Stationsområdet, Collstropgrunden og Søndre Havn til en levende og bæredygtig bydel, der skal vende Køges ansigt mod vandet, skabe mere sammenhæng i byen og styrke Køges regionale rolle.
Køge Kyst er stiftet i partnerskab mellem Realdania By & Byg og Køge Kommune. Køge Kyst har reserveret en byggegrund centralt på Søndre Havn til brug for det nye byggefællesskab.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Livsstil

lkæge

Fra mystisk lidelse til kendt sygdom - dansk forsker vinder stor pris for migræneforskning

tivoli

Efter 10 års tørke: Michelin-stjerner vender tilbage til Tivoli

MVI_5243.00_15_09_24.Still001

playFiskeri i Københavns Havn er blevet et corona-hit

Vinterbadning(8)

playMallu er hoppet på iskold coronadille: Få de bedste fif

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere