Nedrivningsarbejder død efter fald fra 10 meters højde

En 46-årig mand fra Litauen nåede kun at arbejde få timer i Danmark, før han 4. juli i år styrtede gennem en ovenlysplade og faldt 10 meter ned på et betongulv.

Manglende brug af sikringsudstyr ved arbejde i højden har krævet endnu et offer.

Det skriver Fagbladet 3F.

Under nedrivning af en tagkonstruktion på en cirka 3.500 kvadratmeter stor lagerbygning på Værftsvej 10 i Køge styrtede en 46-årig nedrivningsarbejder fra Litauen tirsdag 4. juli i år cirka 10 meter ned og landede på et betongulv.

Den voldsomme ulykke blev overværet af fire andre arbejdere fra Litauen, som sad “alvorlige, passive og tavse” i en kassevogn på byggepladsen, da Arbejdstilsynet efter ulykken kom på tilsynsbesøg på byggepladsen.

- Jeg var ikke selv tilstede, da ulykken skete. Men jeg var på pladsen om morgenen, hvor det regnede, og taget var glat. Jeg sagde derfor til folkene, at de skulle passe på og ikke skulle gå på taget, før det var tørt, siger Andrius Nargelas, der er indehaver af den litauiske virksomhed L-Work i Herlufmagle og forklarer, at den 46-årige landsmand og fire andre litauere arbejdede for et litauisk firma, der var hyret af L-Work for en periode på to-tre uger.

Ovenlysplade gav efter

Ulykken skete, da den 46-årige forlod kurven på en såkaldt saxlift og kravlede over på lagerbygningens tag, hvor en ovenlysplade af det syntetiske plastmateriale polycarbonat gav efter for mandens vægt. Pladerne på taget var lagt direkte på spærrene uden anden tagunderlag. Den 46-årige havde ikke faldsikrings-udstyr på, da ulykken skete.

- Jeg ved ikke, hvorfor han ikke havde udstyret på - eller taget det af - eller hvorfor han kravlede over på taget. Om det var for at hjælpe nogle af de andre folk? Men det var helt tosset. Og der var der ingen, som havde fortalt ham, at han skulle gøre det, siger Andrius Nargelas og tilføjer, at den 46-årige kun nåede at arbejde i cirka fire og en halv time i Danmark.

På ulykkesdagen tirsdag 4. juli modtog Midt- og Vestsjællands Politi en anmeldelse om ulykken klokken 11.25. Der blev straks sendt politi- og ambulancekøretøjer til ulykkesstedet, hvor den 46-årige litauer lå med en alvorlig, synlig hovedlæsion og andre kvæstelser.

Virksomhed fik strakspåbud

Manden fik førstehjælp af ambulancefolkene og blev derefter fløjet i en ambulancehelikopter til Rigshospitalet i København, hvor han blev lagt i respirator. Den 46-årige mands liv stod ikke til at redde. Han døde på Rigshospitalet onsdag 19. juli, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Kort efter ulykken tirsdag 4. juli kom Arbejdstilsynet på tilsynsbesøg og gav tre strakspåbud til L-Work. Af Arbejdstilsynets tilsynsrapport, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i, fremgår det, at der lodret under ovenlyspladen, som den 46-årig litauer faldt igennem, var synlige spor af blod og blodigt arbejdstøj.

I saxliften var der en betjeningsvejledning, hvor det stod, at liften ikke måtte forlades i hævet tilstand. De litauiske arbejdere på pladsen kunne dog hverken tale eller forstå dansk eller engelsk.

Kun to sæt sikkerhedsudstyr til fem medarbejdere

Arbejdstilsynet kunne også konstatere, at der ikke var etableret en adgangsvej til taget via et stillads eller en anden form for sikker adgangsvej. Samt at der hverken under eller omkring lagerbygningen var sikret mod ned- eller gennemstyrtningsfaren med afskærmning, skærm eller net.

Ifølge tilsynsrapporten havde virksomheden kun stillet to sæt faldsikrings-udstyr til rådighed for de i alt fem litauere. Udstyret blev under tilsynsbesøget hentet i en kassevogn fra L-Work og vist frem.

Af tilsynsrapporten fremgår det, at virksomhedens leder (Andrius Nargelas, red.) oplyste, at arbejdet var tilrettelagt sådan, at arbejderne skulle komme op på taget ved at anvende saxliften. På taget skulle to arbejdere iført faldsikrings-udstyr så nedtage trapez-stålplader og ovenlysplader af polycarbonat, som en arbejder i liften skulle tage imod og sænke ned på jorden, hvor to andre arbejdere skulle flytte pladerne fra liften og stable dem i bunker. Arbejdstilsynet fik samtidig oplyst, at de ansatte var instrueret i at hægte faldsikrings-linerne til tagets åser.

Det er endnu ikke afgjort, om dødsulykken vil få et strafferetlig efterspil i form af en bøde til L-Work.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik