Museum i million-satsning: Kunst flytter ind i s-toget

Kommende udstilling kan opleves på farten. Med 4,2 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden sætter museum fokus på rejsende i transit.

Billede fra en 'audio-walk' med den tyske kunstnergruppe Rimini Protokoll. Foto: Ute Langkafel MAIFOTO

Du sidder i s-toget på vej til arbejde, måske med en avis eller musik i ørerne. Pludselig bliver din opmærksomhed fanget af en kunstner, der indtager kupeen med en overraskende perfomance. 

Det scenarie kommer snart til udspille sig, når KØS Museum for kunst i det offentlige rum til september åbner en udstilling for og om rejsende i transit.

Kunst behøver nemlig ikke nødvendigvis at blive oplevet inden for museets fire vægge, mener de.

Sætter spot på forskellige rejsende

Formålet er at sætte fokus på transitsteder, fordi de udgør knudepunkter i vores moderne liv, hvor mange forskellige typer af rejsende krydser hinanden.

Ulrikke Neergaard, direktør, KØS

- Formålet er at sætte fokus på transitsteder, fordi de udgør knudepunkter i vores moderne liv, hvor mange forskellige typer af rejsende krydser hinanden, fortæller Ulrikke Neergaard, direktør i KØS.

- I en togkupe, for eksempel på linje-E, kan der både være almindelige daglige pendlere, rejsende, turister, nogle på vej på arbejde, på udflugt og måske også nogen i en form for migrations-tilstand. Vi vil gerne have den personlige fortælling frem, uddyber hun. 

Udover på museet i Køge kommer udstillingen til at udspiller sig på Hovedbanegården, på Køge station og i s-togslinje E.

Der vil for eksempel komme et videoværk på Køge Station, den tyske kunstnergruppe Rimini Protokoll vil lave en guidet ’audio-walk’ fra Hovedbanegården ad linje E, ligesom der er en kunstner, der vil udføre perfomances i s-toget.

Læs også Se smuk video fra København: Jonas filmede byen i 350 timer

Kunst uden billet

Man møder sit publikum i nogle overraskende situationen, uden at de behøver at indløse billet.

Ulrikke Neergaard, direktør, KØS

At rykke kunsten ud i det offentlige rum har en særlig fordel, mener museums-direktøren:

- Man møder sit publikum i nogle overraskende situationen, uden at de behøver at indløse billet, siger hun.

Men er der ikke mange, der har for travlt til kunstoplevelser, når de er på farten?

- Jo, men samtidig kan dét at være på farten jo også involvere en masse ventetid. Du er i et limbo, hvor du ikke foretager dig noget formålsrettet. Så det er jo også et sted, hvor man keder sig, fortæller hun.

Læs også Store serier gør museum verdensberømt: Fans valfarter til

Udstillingen er primært muliggjort af de 4,2 millioner fra Nordea-fonden, som museet fik efter en ansøgning:

- De betyder alt! Det betyder, at vi kan realisere den i det ønskede omfang. Både med udstilling på museet og i det offentlig rum og med undervisning, fortæller museumsdirektøren.

Projektet er desuden støttet af Knud Højgaards Fond, Køge Kyst og Statens Kunstfond, og det tager afsæt i et forskningsprojekt finansieret af Ny Carlsbergfondet.

Der kommer flere informationer om udstillingen, og hvordan den kan opleves, på museets hjemmeside.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?