Minimumsnormeringer kan give kommuner ekstraregning

Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre vil indføre minimumsnormeringer Regning kan ende hos kommunerne.

For blot fjorten dage siden protesterede forældre foran Køge Rådhus. Årsagen var et møde i Børneudvalget, hvor kommunalpolitikerne skulle diskutere besparelser. Men tirdag aften vendte situationen 180 grader.

En aftale mellem Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre betyder, at der er udsigt til minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Det nye tiltag får en betinget god modtagelse i Køge Kommune:

-Det er jo fantastisk for børnene, at der kommer flere voksne til børnene.  Men der skal også følge nogle penge med til det, siger Marie Stærk fra Socialdemokratiet, der er borgmester i Køge Kommune.

Hun bakkes op af viceborgmester Mette Jorsø fra Venstre:

-Det kunne være fantastisk, at vi kunne sætte flere beboere ind, men der skal følge penge med, siger Mette Jorsø.

Eventuel regning ender hos ældre og skoler

Aftalen mellem de fire partier, der står bag planerne om at indføre minimumsnormeringer, indeholder intet om, hvordan det skal finansieres. Derfor kan Jacob Mark (SF) ikke love, at kommunerne ikke kommer til at betale en del af regningen selv:

- Det kan godt være, at kommunerne kommer til at stå med noget af regningen selv, men SFs udgangspunkt er, at regningen skal betales fra Christiansborg, fordi vi godt ved, at kommunernes økonomier er pressede, siger Jacob Mark (SF).

Den nye regerings-aftale lover minimumsnormeringer i daginstitutionerne. I Køge, der må spare som så mange andre kommuner, lyder meldingen: Fint men der SKAL følge penge med.

Både Venstre og Socialdemokratiet i Køge Kommune vil være utilfredse, hvis noget af regningen ender hos dem:

-Hvis vi ikke får penge med, men skal leve op til et bestemt minimumskrav, så er det jo andre steder, vi må finde pengene. Det vil både være hos ældre og skolerne, siger Marie Stærke (S).

Kender ikke niveau for minimumsnormeringer endnu

Arbejdet med at implementere de lovbundne minimumsnormeringer begynder i 2020, men det er endnu uklart, hvad niveauet bliver. SF vil – ligesom Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund – have maksimum tre vuggestuebørn per voksen og maksimum seks børnehavebørn per voksen:

-Slagsmålet om, hvad den præcise normering skal være, bliver en del af finanslovsforhandlingerne, siger Jacob Mark. Han ønsker dog ikke at fortælle, hvor stejlt SF står deres model.

Ifølge aftalen skal minimumsnormeringerne være fuldt indfasede i 2025. Hvis SF får deres vilje, finansieres normeringerne af en ny formueskat på 0,5 procent på formuer over fem millioner kroner og på nedskæringer i brugen af konsulenter i staten.

Minimumsnormeringer

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere