Milliardregning for flygtninge til kommunerne

I følge nyeste tal fra Udlændingestyrelsen forventes Danmarks 98 kommuner at skulle modtage 12.000 flygtninge i 2015, og det vil kunne mærkes i blandt andet Køge.

Køges borgmester Flemming Christensen (C) ikke i tvivl. Flygtningepresset på Europa og Danmark kommer til at kunne mærkes på økonomien.

- Det er jo massivt. Det, vi for få år siden betragtede som en mindre opgave, vi skulle påtage os, er jo vokset til at være en opgave som fylder rigtig meget, siger han til TV 2.

Kommunerne skal for eksempel sørge for sprogskole, boliger og introduktions-ydelser til de flygtninge, de tager imod. Det er en regning, der ser ud til at løbe op i milliarder af kroner.

TV 2 Nyhederne har spurgt kommunerne, hvad de forventer, det kommer til at koste dem at modtage flygtninge i år. Ud af 98 har 89 kommuner oplyst deres udgifter, og den samlede regning løber op i hele 1,76 milliarder kroner. Tallet gør indtryk på en ekspert i kommunernes økonomi.

- Det her belaster kommunerne langt mere, end vi har set tidligere, og udgifterne er så store, at det vil ramme dem på økonomien, siger kommunalforsker Kurt Houlberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning til TV 2.

Forskel i opgørelser

Der er forskel på, hvordan kommunerne gør tallene op, og samtidig kan de få refunderet dele af udgifterne af staten. Dermed er det usikkert, hvor hårdt og hvordan det rammer den enkelte kommunes økonomi.

I Køge Kommune ved borgmesteren endnu ikke, om det bliver skolerne, ældreområdet eller for eksempel vedligeholdelse af vejene, der skal beskæres. Men der skal spares, slår han fast:

- Vi havde jo ikke forestillet os vi skulle igang med spareøvelser, men det skal vi simpelthen, siger Flemming Christensen.

TV 2 sætter i dag fokus på Flygtninge i Europa. Se direkte med på TV 2 og TV 2 Play og følg med hele torsdagen på TV 2 NEWS og tv2.dk.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere