Køge lemper på omstridte parkeringsregler: "Vi bestemmer"

Byrådet i Køge har valgt at lempe de tidligere vedtagne parkeringsregler for at imødekomme kritik fra butikker og beboere.

Køge Byråd vælger at lempe på de tidligere vedtagne regler om betalingsparkeringen i kommunen.

Det står klart, efter et enstemigt byråd tirsdag besluttede, at flere dele af ordningen for den kommende betalingsparkering i det centrale Køge skal lempes.

Ifølge byrådet sker det for at gøre det nemmere for beboerne i bymidten, ligesom borgere med korte ærinder nær Køge Torv nu får lettere ved at parkere.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Vi har lyttet til de mange gode input, der er kommet fra følgegruppen og andre interessenter, og jeg synes, vi har udarbejdet et godt grundlag for de nye parkeringsregler, siger Mette Jorsø, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Køge Kommune, og tilføjer:

- Der bliver mulighed for, mod betaling, at holde længere tid på de store P-pladser, end tilfældet er i dag – ligesom vi bibeholder muligheden for at parkere gratis på Torvet og gader og stræder i et kortere tidsrum. Det giver den fleksibilitet, som er nødvendig, for at skabe plads til alle på vores parkeringspladser.

Det vakte stor frustration, da politikerne i sin tid besluttede de parkeringsregler, der nu er lempet. Indslaget her er fra 25. juli. 

Betalingsparkering skabte bekymrede borgere

Allerede før reglerne nåede at træde i kraft, har parkeringszonerne skabt massiv bekymring og forvirring blandt køgegenserne.

- Som erhvervsdrivende i Køge synes jeg, det er helt godnat. Er sikker på, at vi kommer til at miste mange kunder, skrev Heidi Holm Olsen Katholm på Facebook-siden 'Det sker i Køge'.

Andre var frustrerede over, at det ikke var muligt at parkere gratis i kortere tid, så mindre ærinder i byen, såsom at hente børn i daginstitution, ikke var muligt uden at hive pengepungen op ad lommen.

Beslutning truffet udenom byudvikler

Beslutningen om lempelserne er blevet truffet udenom byudvikler og samarbejdspartneren TK Development. 

De nye parkeringsregler skulle afhjælpe den trafikale situation i Køge i takt med byudviklingen af stationsområdet, åbningen af Rådhusstræde med nye og butikker og cafémiljø samt den nye biograf, der skal forbinde Køge Kyst og Havn med resten af byen.

Forventningen er, at udviklingen vil skabe meget mere trafik gennem byen, og de nye parkeringsregler var iværksat for at skabe større flow i parkeringspladserne og i højere grad få langtidsparkering ud af byen.

Ifølge borgmester Flemming Christensen, Kons., er lempelserne sket for at imødekomme borgere og handelsforeningen i byen, der har udtrykt stor kritik om overfor betalingsparkeringen. 

- Det er foregået i tæt dialog med borgerne, handelsforeningen og andre parter om den her sag. Den oprindelige plan var for stram - simpelthen, siger borgmester Flemming Christensen og tilføjer: 

- Vi har simpelthen været en tur nede i maskinrummet for at se på, hvordan vi kunne gøre det mere enkelt og overskueligt. 

Hvorfor har I gjort det uden at spørge byudvilkleren til råds først?

- Køge Kommune råder kun over et af tre områder, hvor der skal være betalingsparkering. Det blev vedtaget for ni år siden. Det vi vil ændre på, er den traditionelle gamle midtby, og det bagvedliggende areal. Det er det, vi udmønter reglerne for nu, siger borgmesteren til TV 2 Lorry.

Han mener ikke, at det er kommunens opgave, at gennemføre betalingsparkering på vilkår, som tilgodeser de to andre områder ved Køge Havn og Køge Kyst-projekterne.

- Det må være op til os selv at tage vare på det. De bestemmer, hvad de vil taget for parkering i deres områder, og vi bestemmer i vores områder, siger borgmesteren.

Fakta: De nye regler for parkering pr. 2. januar 2018 i Køge