Køge forebereder sig på de næste store storme

Risikoen for en voldsom stormflod i de sydlige farvande er langt større, end man hidtil har troet. Nu forbereder Køge sig.

Køge har faktisk engang prøvet, at opleve, at vandstanden var hele tre meter højere edn normalt.  Sådan var det under skækscenariet tilbage i  1872.

Og selvom det er mange år siden, så er der noget, som tyder på, at det sagtens kan ske igen.  Fordi de store storme, som vi ser i dag presser vandet ind på et lille arel, og sender det op over kajkanten.

De seneste undersøgelser og prognoser viser, at  risikoen for voldsom stormflod i netop de sydlige egne er langt større end man hidtil har troet. Det skriver Politiken.

Og  både hos Cowi og hos Kystdirektoratet mener de, at  kommunerne bør tage de nye vilkår og den nye viden med ind, når man tegner stregerne for de nye planer.  Blandt andet fordi man med de statistikker, som man plejer at bruge,  har svært ved at tage højde for de meget sjældne hændelser.

quote De traditionelle statistikker  har svært ved at tage højde for de her meget sjældne hændelser.

Carlo Sørensen, Kystdirektoratet

Men det at en hændelse er meget sjælden, er ikke det samme, som at det aldrig kommer til at ske.

Det er stadig kun lige omkring en måned siden, at vandet i Køge Havn stod  1,57 meter over, hvad der plejer at være den normale vandstand i det område.

Dengang blev det meste af  havnepladsen dækket  af havvand - og  Køge Å, der snor sig fra havnen ind gennem den gamle del af byen, gik over sine bredder. Det betød, at folk i den gamle del af Køge fik store mængder vand i baghaven  og i kælderen. 

quote Det gik sindssygt hurtigt. Man kunne  stå her på  havnen og se, hvordan  vandet bare steg og steg.

Mette  Jorsø, Viceborgmester, Køge, Venstre

De store mænger vand  pressede sig dengang op over betonbelægning og brosten - og frøs til is.  Det betød, at havneområdet stod spejlglat i flere dage efter stormfloden. Men den stormflod er i småtingsfdelingen, hvis man sammenligner med det skrækscenarie, som Køge Kommune nu arbejder ud fra, i det nye kystsikringsprojekt. 

For i princippet kan en ny stormflod af de helt store,  med de meget volsomme vandstigninger, komme allerede i morgen. Det vurderer rådgivningsfirmaet Cowi. Og hvis det sker, er kysten ved Køge i øjeblikket sikret så dårligt, at det vil give skader for to millarder kroner.

En  af de ting, som man tager udgangspunkt i med planerne om den nye kystsikring, er en sluse ved  indløbet til Køge Å.  Det skal være en sluse, som man kan lukke, når  stormfloden kommer. Så man sikrer, at  vandstrømmen ikke løber ind i resten af byen. 

Slusen vil koste fire millioner kroner.  Og den er en del af et samlet projekt for kystsikring, der vil koste  ialt  200 millioner kroner. Projektet betyder også, at man skal bygge  hele havnekajen radikalt om. 

Men viceborgmester Mette Jorsø,  siger, at der skal mere til.  Også Solrød Kommune og Stevns Kommune skal være med i kystikringen. For hvis kun Køge sikrer - så bevæger vandet sig bare ad en anden vej.  Fordi der ikke er langt til de andre nabokommuner.    

Beredskabet vandt og vandmasserne i Køge under den seneste stormflod. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik