Højhusbyggeri til 1,5 milliarder: Lejligheder ud til kysten skyder op

Boligkarréer i op til ni etagers højde skyder op langs Køge Kyst direkte ud til Søndre Strand.

Der er højhuse med luksuslejligheder på vej til Køges kystområde

PensionDanmark og byudviklingsselskabet Køge Kyst under kommunen oplyser således, at parterne har indgået en købsaftale om et stykke grund på Søndre Havn ud mod stranden, hvor omkring 500 ejer- og lejeboliger skal opføres de kommende år.

Byggeriet kommer til at ligge lige ud til Søndre Strand i Køge og skal bestå af fem boligkarréer på mellem tre til syv etager – og enkelte steder op til ni etager.

Projektet, der har en pris på 1,5 milliarder kroner, har fået det originale navn KøgeByggeriet.

I stueetagen skal der være plads til erhvervslejemål som butikker og caféer, oplyser Pension Danmark i en pressemeddelelse.

Idéudvikles i fællesskab med kommunen 

Nu starter en proces, hvor de pensionsselskabet og Køge Kommune sammen skal fastlægge de nærmere detaljer for det monstrøse byggeprojekt.

- Jeg er meget begejstret for, at vi nu sælger det her fantastiske område til PensionDanmark, der er en samarbejdspartner, som jeg oplever, har samme værdigrundlag og tilgang til byudvikling som os. Køge har en række kvaliteter, som er vigtige at fastholde, når vi udvikler vores historiske by, siger Marie Stærke (S), borgmester i Køge Kommune.

- Men vi har også nye unikke muligheder på Søndre Havn i et grønt kystområde i spadsérafstand fra Torvet, handelsgader og togstation. Jeg ser frem til den kommende debat om udviklingen af området i samarbejde med PensionDanmark.

I videoen herunder kan du se et af de fire afsnit om Køges vilde byudvikling, som vi sendte i starten af 2019. I serien 'Købstad med vokseværk' dykker vi nærmere ned i byggeriet ud til vandet.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Købstad med vokseværk: I dag om de nye boliger lige ud til vandet, der i den grad trækker borgere til kommunen.

Brandes på bæredygtighed

Helt centralt for byggeprojektet er ifølge parterne bag det bæredygtige element. Byggeriet forventes bæredygtighedscertificeret i kategorien DGNB Guld.

- Køge Kyst bygger på en vision om bæredygtighed, og med denne aftale tror jeg, vi får taget vores hidtil største skridt mod et fælles mål om en fremtidssikret og grøn byudvikling. Vi har fået en partner, som ikke blot vil bygge boliger men også vil udvikle boligområdet, siger Anker Boye, bestyrelsesformand i Køge Kyst.

- Jeg forventer mig meget af dette projekt, hvor den solide befolkningstilvækst i Køge giver efterspørgsel efter attraktive byrum med værdiskabende boliger og erhvervslejemål, siger Torben Möger Pedersen, der er administrerende direktør i PensionDanmark.

Se hele serien 'Købstad med vokseværk' her.

Grønt byggeri på forurenet grund

Etapen er det hidtil største samlede boligprojekt i byudviklingsområdet Køge Kyst, der engang husede havneindustri.

Og netop det faktum, at der tidligere var industri i området, giver også lidt knaster for anlægningsfasen.

For inden PensionDanmark kan bygge i området, er det nødvendigt at håndtere den forurening, som ligger i jorden på den gamle industrigrund ved vandet.

Derfor skal parterne i gang med jordarbejdet og den oprensning, der tager hånd om tidligere tiders forurening fra industrien på baggrund af grundige miljøundersøgelser.

Køge Kommune forventer, at den nye bydel begynder at tage form i løbet af to til fire år.

Byudviklingsprojektet ved Køge Kyst er omkring halvvejs, og i løbet af de kommende ti år forventes det at tiltrække 4.000 nye beboere.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere