Gruppevoldtægt i Herfølge: Dommer afviser lovændring

Det kan ende i 'en klapjagt på mænd', hvis man gør såkaldt uagtsom voldtægt strafbart, mener dommer.

 Vi er nødt til at slå koldt vand i blodet.

Sådan lyder meldingen fra formanden for Den Danske Dommerforening, landsdommer Mikael Sjöberg, efter en sag har åbnet op for diskussion om, hvorvidt såkaldt uagtsom voldtægt bør gøres strafbart.

Sagen omhandler tre mænd, der i sidste uge blev frifundet for anklager om voldtægt af en 17-årig beruset pige.

Læs også: Frifindelse for gruppevoldtægt udløser politisk pres

- Der er tale om en afgørelse fra Roskilde Byret, hvor vi kun kender resultatet og ikke har set rettens begrundelse endnu. At begynde at lave reglerne om på baggrund af en enkelt afgørelse, det er helt ude af proportioner, siger Mikael Sjöberg til Ritzau.

Han påpeger samtidig, at det altid vil være en politisk beslutning, om man vil indføre uagtsom voldtægt, som man kender fra blandt andet Norge.

- Men jeg synes faktisk, at de regler, vi har i Danmark, de fungerer i praksis udmærket, siger han til Ritzau.

I dag kræver en dom for voldtægt, at anklagemyndigheden evner at bevise, at gerningsmanden havde til hensigt at voldtage, altså havde såkaldt forsæt.

Mikael Sjöberg advarer om, at en ændring af loven kan risikere at ende i 'en klapjagt på mænd':

- I dag er det jo således, at anklagemyndigheden skal bevise, at gerningsmanden havde forsæt til at begå voldtægt. Og i en situation, hvor det er påstand mod påstand, der kan det måske være retssikkerhedsmæssigt mere betænkeligt for mændene, siger han til Ritzau. 

I Berlingske torsdag advarer flere juraeksperter ligeledes mod at gøre uagtsom voldtægt strafbart.

Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet (KU), peger blandt andet på risikoen for, at gerningsmanden faktisk slipper billigere.

- Der vil være en risiko for, at tilfælde, der ellers ville blive bedømt strengt som forsætlig voldtægt, i stedet ville blive takseret efter en lempeligere målestok, hvilket alt andet lige vil være i modstrid med intentionerne bag en lovændring, siger Jørn Vestergaard til Berlingske.