Fra flygtning til fastansat: Jowan overraskede alle med skjult talent

Den syriske flygtning Jowan Haji kom i praktik som rengøringshjælp hos Køge Svømmeland. Nu har de fastansat ham, efter et skjult talent blev opdaget.

Da Køge Svømmeland i 2014 modtog Jowan Haji i praktik som rengøringshjælp, havde de næppe forventet, at han skulle gøre karriere hos dem inden for et helt andet felt.

Han kunne kun tale meget lidt dansk og havde derfor svært ved at udtrykke sig. Men en tilfældighed gjorde, at hans skjulte talenter blev opdaget.

En morgen sidder Klaus Saltoft, der er driftsansvarlig i Køge Svømmeland, og roder med en pumpestation i teknikkælderen. En dykkermaske har forvildet sig ind i en pumpestation og volder problemer.

Jowan kommer gående forbi på vej til at møde ind i praktik, da han gør holdt, hvor den driftsansvarlige aser og maser med pumpestationen.

Jowan startede med at gøre rent, men det viste sig, at han har en masse forstand på pumper og ventiler fra tiden som landmand i Syrien.

- Så ser han mig over skulderen siger, at jeg lige skal huske at vende den her ventil rigtigt, så vandretningen ledes den rette vej. Jeg tænker okay, hvor i alverden ved han dog det fra, husker Klaus Saltoft om episoden.

Uddannet læge og landmand

Til alles store overraskelse viser det sig, at Jowan Haji har et indgående kendskab til at arbejde med pumper og ventiler.

- Jeg lærte det i Syrien. Jeg har arbejdet som landmand i mit hjemland, hvor vi arbejdede med pumper og store motorer, forklarer Jowan Haji.

- Det er der ikke mange der ved, medmindre man har arbejdet med det før. Det var tydeligt fra starten af, at han er meget pligtopfyldende og har en god arbejdsmoral, som han har haft med hjemmefra, siger Klaus Saltoft.

Den og flere andre positive overraskelser har ført til, at Jowan Haji nu blevet er fastansat i Køge Svømmeland.

Jowan Haji sammen med teamlederen Klaus Saltoft i teknikkælderen i Køge Svømmeland.
Jowan Haji sammen med teamlederen Klaus Saltoft i teknikkælderen i Køge Svømmeland.
Foto: TV 2 Loirry

I en stilling på 25 timer varetager Jowan nu forskellige opgaver i både Køge Svømmeland og Borup Varmtvandssal, både inden for rengøring, livredning, vandkvalitetssikring og teknikopgaver.

- Jeg kan rigtig godt lide at arbejde her, og jeg synes, jeg har nogle gode kollegaer, siger Jowan Haji, der er 35 år og desuden også er uddannet idrætslæge.

Kan de få lov til det i Køge Svømmeland, så ansætter de gerne Jowan Haji i en fuldtidsstilling.

Flygtninge ikke bare stakler, der skal hjælpes

Jowans historie er et godt eksempel på, at man ikke skal skue hunden på hårene, mener teamlederen i Køge Svømmeland.

- Engang imellem kan man have den opfattelse, at flygtninge er stakkels mennesker, der kommer her og skal hjælpes, fordi de ingenting har og kan. Men de kommer jo alle sammen med en masse kompetencer i kufferten, som de har lært hjemmefra, siger Klaus Saltoft og fortsætter:

- Det er kun et spørgsmål om at finde ud af, hvor vi bedst kan bruge det. 

Jowan Haji er syrer af den kurdiske minoritet. Han flygtede i 2014 og kom til Europa gennem Tyrkiet.

Efter en måned og ti dage på flugt endte Jowan Haji i Danmark, hvor han søgte og fik asyl.

Da Jowan har været i Danmark i et års tid genforenes han med sin kone Stera. Hun kommer til Danmark og går i sprogskole, mens Jowan arbejder i Køge Svømmeland. I dag er de to forældre til Mila, der kom til verden for halvandet år siden.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik