Flueblomsten - Naturens egen lolitadukke

Naturen Nu ser nærmere på Flueblomsten, der på snedig vis snyder parringsparate gravehvepsehanner, så den selv kan formere sig.

Se alle Naturen Nu videoer her

Den vokser kun et sted i Danmark og så har den en helt særlig tiltrækning på parringslystne gravehvepsehanner.

quote For nogle gravehvepse er det en sølle seksuel attrap. Det er en form for lolitadukke.

Philip Hahn-Petersen, naturformidler 

Naturformidler Philip Hahn-Petersen er i denne uges Naturen Nu taget til Allindelille Fredskov cirka 35 kilometer fra Køge. I det helt særlige naturområde forklarer Jimmy Lassen fra Plejegruppen for Almindelille Fredskov om det specielle ved den sjældne Flueblomst.

Flueblomstens udseende minder om en gravehvepsehun og når den så samtidig udsender feromoner, der dufter som hunhvepsenes, så får det hanhvepsene til at tro, at de er landet på en gravehvepsehun, der er klar til at parre sig.

- For nogle gravehvepse er det en sølle seksuel attrap. Det er en form for lolitadukke, konkluderer Philip Hahn-Petersen i videodagbogen, som kan ses herover.

Jimmy Lassen forklarer den virile proces.

- Gravehvepsehanner bliver udklækket en uge til 14 dage før hunnerne. Når de så flyver rundt og leder efter en hunhveps, så finder de måske den her Flueblomst på duften og så styrtdykker de ned på den og begynder at lave nogle indledende parringsøvelser på den. Det kan tage 2-3 minutter, hvor den bare sidder på blomsten og der er ingen modstand overhovedet, fortæller han.

Og det bliver endnu mere snedigt, for mens hanhvepsen mosler rundt på blomsten, så rammer den måske en lille pung øverst på blomsten. Når pungen brister, får hanhvepsen blomstens pollen limet fast i panden.

Og når den endelig opdager bedraget og opgiver blomsten, så bærer den med det gule stads i panden Flueblomstens pollen videre til den næste blomst, hvepsen vil forsøge sig på. På den måde får blomsten spredt sin pollen og gjort sit for at formere sig.

- Man kan sige at, gravehvepsen har fået lov at øve sig, og det kan jo være godt at øve sig, hvis man skal imponere damerne, siger Philip Hahn-Petersen.

Flueblomsten findes kun på et sted

Men det er kun et særligt sted i Danmark, at grevehvepsehannerne har denne mulighed for at øve sig, for Flueblomsten vokser her i landet kun i Allindelille Fredskov. Et meget unikt naturområde, hvor der er registreret mere end 400 plantearter.

- Det er cirka ¼ af alle Danmarks plantearter, der findes her i skoven, fortæller Jimmy Lassen.

Han er selv med til at pleje skoven, og plejen består blandt andet af, at sætte beskyttende pinde ved Flueblomsterne, så de overlever og ikke bliver trampet ned. Lige nu er der 671 Flueblomster i området.

- Når vi når op på 1000 stykker, så tror jeg ikke, at jeg gider sætte pinde mere. Så må de klare sig selv, siger han i videoen.”

Naturen Nu er et samarbejde mellem Verdens Skove og TV 2 Lorry og har til formål at viderebringe viden og skabe interesse for naturen. Ganske enkelt få flere til at opleve naturen. Naturformidler Philip Hahn-Petersen tager hver uge ud for at producere en videodagbog, hvor han fortæller, hvad der rører sig i naturen netop nu.

Se alle Naturen Nu videoer her

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

storkerede

Årets første stork fløj over Amager Fælled: "En fantastisk dejlig nyhed"

strand

Panik på strand i Nordsjælland: 7-årig dreng sank ned i sandet og sad fast

weekend_svigtede_hunde

Problemer med løsgående hunde på Damhusengen: "På ingen måde acceptabelt"

DSC01570

playFå ekspertens pakkeliste til vinterens mikroeventyr

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere