Derfor er hæklede bamser til syge børn populært som aldrig før

I hele Danmark strikker og hækler en hær af godhjertede mennesker bamser til syge børn. Britta Wichmann er én af dem, men efterspørgslen er så stor, at hun ikke kan følge med.

Det vrimler med danskere med kreative hænder, der gerne vil donere deres strikketøj til et godt formål. Når hospitalerne spørger efter hjemmestrikkede bamser, tæpper eller vanter, så bliver de nærmest bombarderet.

quote Det giver os noget at se smilet på børnene, når de går ud af døren igen. Så tænkter man, at det ikke har været så dårlig en oplevelse for dem.

Anette Serritzlew, sygeplejerske på akutklinikken på Glostrup Hospital

Britta Wichmann er en af de kvinder, der slet ikke kan holde hænderne i ro, og den aktivitet bruger hun til at gøre godt med for syge børn.

- Jeg hækler jo hver eneste dag. Hver eneste gang jeg sætter mig ned, tager jeg strikketøj eller hækletøj i hånden, siger Britta Wichmann, der laver 30-35 bamser om måneden.

For to år siden tog hun intitativ til lave trøstebamser til syge børn. I dag er hun samlingspunkt for et helt fællesskab, der leverer bamser i stor stil til akutklinikker på Glostrup, Roskilde og Køge Sygehus. 

Initiativet er blevet så populært, at akutklinikker i Frederikssund og Hillerød står lige nu på venteliste til at modtage bamser. 

Bamserne pakkes i plastikposer, inden de sendes til hospitalerne. Her kan børnene vælge deres favoritbamse.
Bamserne pakkes i plastikposer, inden de sendes til hospitalerne. Her kan børnene vælge deres favoritbamse.
Foto: TV 2 Kosmopol

En hjælp, der ikke forpligter

Brittas initiativ med trøstebamser er langt fra den eneste organisation, der strikker og hækler til syge børn. Nogle landsdækkende grupper hækler sprutter, der især egner sig til for tidligt fødte børn, mens andre hækler trøstemus.

Marie Baad Holdt er ekspert i frivillighed, og hun mener, at netop denne måde at hjælpe andre på passer godt ind i vores tid.

- Mange af os har travle liv, hvor det er svært at få fast frivilligt arbejde ind en gang om ugen. De fleste vil gerne hjælpe, men uden at forpligte sig til et længerevarende forløb. Derfor er det at strikke og hækle populært, fordi du kan gøre det foran tv'et i ti minutter, når du lige har tid, siger hun. 

Disse organisationer kan du strikke eller hækle for: 

  • Du kan hækle trøsterbamser med Britta Wichmann. Se mere her: Se mere her
  • Du kan strikke sprutter til for tidligt fødte børn: Se mere her
  • Du kan strikke trøstemus til syge børn. Se mere her
  • Du kan strikke for "Neonathalstrik", der strikker til for tidligt fødte børn. Se mere her

Trøstebamser rammer plet

Akutklinikken i Glostrup var de første til at få trøstebamserne, og her har de gjort en tydelig forskel for de børn, der er så uheldige at komme til skade.

- Det giver os noget at se smilet på børnene, når de går ud af døren igen. Så tænkter man, at det ikke har været så dårlig en oplevelse for dem, siger Anette Serritzlew, der er sygeplejerske på akutklinikken på Glostrup Hospital.

Og den glæde fra forældre og børn får Britta Wichmann også at mærke igennem sociale medier: 

- Dem, der får vores bamser, er nogle gange så søde, at de lægger et billede op på vores Facebook-side, hvor de skriver, at det har gjort en forskel for dem, og at bamserne har trøstet deres børn. Når vi får sådan nogle beskeder, så laver vi ti bamser mere, siger hun. 

Efterlyser hæklekyndige

Selvom vi danskere er mindre villige til at forpligte os til frivillighed, så er der ikke tvivl om, at vi gerne vil, siger Marie Baad Holdt. 

Der er ikke nogen regler for, hvordan trøstebamserne skal se ud.
Der er ikke nogen regler for, hvordan trøstebamserne skal se ud.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Vi ved fra undersøgelser, at vi danskere gerne vil hjælpe, hvis man bliver spurgt. Så hvis man spørger sin hæklende veninde, om hun lige vil hækle en bamse, så vil hun sikkert gerne hjælpe, siger hun.

Og det gør Britta Wichmann nu, for hendes hold af hæklende hænder skal være endnu større, hvis de skal kunne sende bamser til både Frederikssund og Hillerøds akutafdelinger.

- De fleste af vores damer laver mellem 20 og 30 bamser om måneden, så det er egentligt ikke ret mange ekstra håndarbejdskyndige, vi skal have ind, så vi kan dække nogle flere hospitaler, så vi kan trøste nogle flere børn. Det er det, det hele handler om, siger hun.

Regler for trøstebamser

Fordi trøstebamserne er til syge børn, er det nogle ting, man skal overholde i sit hækleri:
  • Materialevalg er valgfrit, men det skal være vaskbart. Bomuld er det bedste til småbørn.
  • Der må ikke være knapper, perler eller løse dele. Øjne kan sys på eller skal være sikkerhedsøjne.
  • Sy tingene godt sammen, så det holder til børns behandling.
  • Læg tingene i en klar plastpose, når de bliver sendt, så færrest mulige berører det.
  • Hvis I donerer fra hjem med rygning eller dyr, så vask bamserne, og læg dem nyvaskede i en pose, hvor der står f.eks "nyvasket fra rygerhjem". Så kan hospitalet disponere, hvis der kommer børn med allergi.
Kilde: Trøstebamser

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik