Demensramte og pårørende træner sammen, og det virker

Når demensramte og pårørende dyrker motion sammen, så hjælper det med at holde symptomerne nede. Derfor har Køge Kommune iværksæt et træningsprogram.

Demensramte får højere livskvalitet, hvis de træner med deres pårørende. Det mantra arbejder de ud fra i Køge Kommune i en ny forsøgsordning, der har givet positive resultater.

I træningscenteret Tingstedet i Herfølge har en gruppe demensramte og deres pårørende trænet kondition og styrke sammen to gange om ugen de seneste tre måneder.

- Vi får gode snakke indbyrdes, og vi får også grinet. Det er meget godt med lidt latter, når man har sådan en kronisk sygdom, som vores mænd har. Det løfter stemningen, både når vi er her, og når vi kommer hjem, siger Elisabeth Gyrn, hvis mand er demensramt.

quote Det er godt at have nogen, man kan dele det med

Elisabeth Gyrn

Træningen har også betydet, at flere af de demensramte både oplever en bedre søvnrytme og et større overskud i hverdagen. Derudover har de fået et nyt netværk med andre, der er i samme situation.

 - Det er ikke så let. Så det er godt at have nogen, man kan dele det med og få nogle gode råd til at tackle det, siger Elisabeth Gyrn.

Kan forsinke demensudvikling

Forskning viser, at fysisk træning og socialt samvær kan forsinke demenssygdommens udvikling. Ifølge fysioterapeuterne, der træner de demensramte og pårørende i Køge, er årsagen til deres træningssucces, dét særlige at de pårørende er med.

- Det at de træner med en pårørende gør, at der er en helt anden motivation. Den pårørende er støttende i, at den demensramte får initiativ til at komme ud af døren, siger Trine Olsen, der er fysioterapeut i Køge Kommune.

Træning for demensramte og deres pårørende er et nyt initiativ i Køge, som kommunen fortsat vil prioritere.

- Demens bliver et større og større problem for de ældre, og vi ser flere og flere tilfælde. Der er rigtig mange pårørende til de demente, som vi nogle gange overser, og det ønsker vi ikke, siger Bent Sten Andersen (DF), formand i Ældre- og Sundhedsudvalget i Køge Kommune.

Programmet består af både konditionstræning og styrketræning.
Programmet består af både konditionstræning og styrketræning.
Foto: TV 2 Kosmopol

Alzheimerforeningen bakker op

Ifølge Nationalt Videnscenter for demens vurderer man, at der sidst år var knap 40.000 ældre, der var ramt af demens i Region Hovedstaden og i Region Sjælland. Derfor håber Alzheimerforeningen også, at der er flere kommuner, der vil tilbyde fællestræning for demensramte og deres pårørende.

quote Vi vil opfordre alle kommuner til at tage tiltaget op

Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen

- Vi vil opfordre alle kommuner til at tage tiltaget op. Det er rigtig godt, både for mennesker, der har demenssygedomme, for de pårørende, men faktisk også for kommunens økonomi på langt sigt, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.

Elisabeth Gyrn håber også, initiativet kan give inspiration, så der i fremtiden kommer endnu flere tilbud til demensramtes pårørende.

- Når de laver det her, så kan det måske blive lettere at sætte nogle nye tiltag i gang i fremtiden, som kan løfte og gøre det lettere, når man lever sammen med en person, der har demenssygdom. Det håber jeg.

Elisabeth Gyrn (tv) har haft glæde af træningsforløbet.
Elisabeth Gyrn (tv) har haft glæde af træningsforløbet.
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik