Det største kystsikringsprojekt i Danmark kan være på vej i Køge Kommune.
Tirsdag aften besluttede byrådet at fortsætte arbejdet med et projektforslag, der kan beskytte kommunen mod stormflod op til 2,80 meter. Det skal blandt andet ske ved opførelse af diger og højvandssluser med kraftige pumper.
Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.
Dermed rykker projketet et skridt nærmere at blive realiseret.
- Jeg er glad for, at vi kan arbejde videre med et ambitiøst projekt, der beskytter hele kommunens kystlinje. Et højtvandsdige er ikke kun til gavn, når stormfloden rammer. Det øger trygheden for alle, der bor i kommunes kystnære områder, siger Niels Rolskov, formand for Klima- og Planudvalget.
I 2017 blev Køge ramt af en stormflod, der forårsagede store skader på byen.
Fælles finansiering
Det store projekt ved kysten skal finansieres af alle med fast ejendom, som bliver beskyttet af projektet. Boligejerne skal deles om udgiften til kystsikringen gennem et zonesystem. De, der bor i en højrisikozone, er udset til at skulle betale en årlig promille på 0,453 af den offentlige ejendomsværdi, mens de, der bor i risikozonen forventes en promille på 0,227.
Arbejdet med at anlægge kystsikringen forventes i at koste i omegnen af 100 millioner kroner.
Kystsikringsprojektet har været undervejs siden kommunen udarbejdede en risikoplan for kystzonen. Den viste, at en stormflod på 2,8 meter kan oversvømme boliger for ca. 16.000 mennesker og ødelægge for mindst 2 milliarder kroner i kommunens område.