Danmarks smukkeste gård skal kåres: "Ejerne er helte"

To gårde i Hovedstadsområdet dyster om at blive Danmarks smukkeste.

Bregnebjerggård i Borup er blandt Danmarks 15 smukkeste gårde i landet.

I en konkurrence udskrevet af Bygningskultur Danmark, der er en organisation, som sætter fokus på dansk byggekultur, er Bregnebjerggård en af de særligt udvalgte, der kæmper om titlen som Danmarks smukkeste.

quote Vi har hele mit liv kæmpet en brav kamp for at holde gården. 

Birthe Lindegaard, ejer af Bregnebjerggård

- Det er meget flot. Det er jo et klap på skulderen, for vi holder den så godt, vi nu kan, siger ejeren af Bregnebjerggård, Birthe Lindegaard.

Hun har boet på den stråtækte gård siden sin barndom, og den har været i familiens eje siden 1946. Men det er ikke lutter idyl at bo på gården. 

- Vi har hele mit liv kæmpet en brav kamp for at holde gården. Vi har lige tækket taget for en halv million, men det vil altid være lappe-arbejde, for skal man tække hele det store tag, koster det nemt et par millioner, og det har vi ikke råd til, siger hun.

Klik her, så kan du kan stemme på din favorit.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her kan du se Bregnebjerggårds gårdsplads.
Her kan du se Bregnebjerggårds gårdsplads.
Foto: Bygningskultur

Et slag for hverdagsheltene

Konkurrencen om Danmarks smukkeste bondegård

15 flerlængede stråtækte gårde fordelt over hele landet er udvalgt af en gruppe af eksperter med viden om arkitektur og bygningskultur.
Alle kan stemme på deres favorit i perioden 8.-18. maj 2017.

Konkurrencen er sat i verden for at sætte fokus på de smukke gårde, som ligger spredt over hele landet. Men der er et mere dyrt budskab bag:

-  Vi vil gerne slå et slag for værdien af disse steder og det store arbejde, som ejere og ildsjæle lægger i at bevare dem. For en firelænget stråtagsgård løber de årlige udgifter alene til tag og forsikring gerne op i 100.000 kr. Dem der lægger de penge er jo hverdagshelte i vores bog, siger Birthe Iuel, formand i Bygningskultur Danmark.

- Vi afholder denne konkurrence for bondegårde, fordi skønhed ikke er gratis – især når det gælder bygninger af en vis alder, siger hun. 

Og Birthe Lindegaard ser faktisk sig selv som en hverdagshelt. Fordi gården "kun" har høj bevaringsværdi, men ikke er fredet, får hun nemlig ikke noget tilskud til at holde gården. Og der er altid noget at lave.

- Når du har sådan en gård her, så tager du ikke på ferie. Vi brugte vores ferie på at holde gården, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bukkehøjgård ved Roskilde er også nomineret til Danmarks smukkeste bondegård.
Bukkehøjgård ved Roskilde er også nomineret til Danmarks smukkeste bondegård.
Foto: Bygningskultur

Et enestående hus med sjæl

Selvom det er besværligt, og alderen er ved at indhente Birthe Lindegaard på 73, elsker hun at bo på gården: 

quote Vi afholder denne konkurrence for bondegårde, fordi skønhed ikke er gratis – især når det gælder bygninger af en vis alder.

Birthe Iuel, formand i Bygningskultur Danmark

- Der er sjæl i det her hus. Vi har kæmpet for denne her gård i mange år. Du kan flytte ind i et nyt parcelhus, men der er ikke meget sjæl i. Der er vidder, pragtfuld udsigt og frihed, siger hun. 

Hvad der skal ske med hendes gård i fremtiden, ved hun ikke. Men hun ved, at det allerede nu er en kamp at få gården forsikret, og hendes forsikringsselskab har sagt, at de ikke kan forsikre gården, når hun engang ikke har den mere. 

Bondegården er under pres

Som bygningstype er den firelængede stråtækte gård typisk dansk og findes - bortset fra nogle få i Sydsverige, Nordtyskland og Holland - næsten kun her i landet, skriver Bygningskultur Danmark i en pressemeddelelse.

quote Der er sjæl i det her hus. Vi har kæmpet for denne her gård i mange år. Du kan flytte ind i et nyt parcelhus, men der er ikke meget sjæl i. Der er vidder, pragtfuld udsigt og frihed.

Birthe Lindegaard, ejer af Bregnebjerggård

Formand for Foreningen Straatag Torben Lindegaard, der også er en del af dommerpanelet i konkurrencen, mener, at der må gøres mere for bondegårdene: 

- At den stråtækte bygningskultur er under voldsomt pres er ikke tomme ord, og skal vi i Danmark også om 10 år kunne glæde os over synet af disse smukke huse, som er uløseligt forbundet med det danske landskab, skal der hjælp til, siger han i pressemeddelelsen. 

- Der er gået mange penge til byfornyelse i Danmark. For en brøkdel af de midler kunne man give en økonomisk håndsstrækning til ’landbevarelse,’ der ville gøre en kæmpe forskel og være med til at sikre en helt afgørende del af vores kulturarv, siger Torben Lindegaard.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik