Butiksdød spreder sig: Men i Køge har de fundet modgiften

Køge er for andet år i træk blevet kåret som Danmarks bedste handelsby. Det sker i en tid, hvor butiksdød lurer lige om hjørnet i mange byer.

01:37

Video: TV 2 Lorry

Mange handelsbyer går en dyster fremtid i møde, fordi forbrugerne i stigende grad køber deres varer over nettet.

Inden for de næste ti år forventes det, at halvdelen af landets i alt 109 såkaldte handelsbyer dør ud, viser en ny undersøgelse fra den private rådgivningsvirksomhed Institut for Centerplanlægning (ICP).

Den dystre prognose gælder ligeledes for de 26 handelsbyer, der ligger i TV 2 Lorrys sendeområde. 

Læs også Disse handelsbyer vil forsvinde i fremtiden

Der er masser af liv på Torvet i Køge i weekenderne. Foto: TV 2 Lorry

Men selvom det for mange af byerne – heriblandt Store Heddinge på Stevns – ser sort ud. Så er der visse byer, som har formået at fastholde forbrugernes vilje til at handle i butikkerne. Det gælder blandt andre Køge, som i årevis har haft stor succes som handelsby, og for anden gang har snuppet titlen som 'Landets Bedste Handelsby.'

- Byen har jo været en gammel handelsby med det liv, vi ser omkring Torvet. Man har haft nogle restriktive regler, der har gået på butiksstørrelserne her i den gamle by, så de større butikskæder ikke har kunne få deres placering og virke her, siger Søren Storgaard, der er formand for Køge Handel. 

Læs også Kampen mod butiksdød: Genåbner død Irma med julemarked

Strikse retningslinjer

Men der er også plads til kædebutikkerne i Køge. Sidste år åbnede Strædet - et stort byområde med beboelse og plads til netop de store kædebutikker og en lang række andre forretningstyper end i den gamle del af Køge:

- Udfordringen for os er at binde de to bydele sammen og fåd et til at gå op i en højere enhed. 

Organisationen Dansk Erhverv peger på Køge som en solstrålehistorie, hvad angår overordnede tanker og langtidsplanlægning for detailhandelen.

Blandt andet på grund af strikse retningslinier og forbud mod lysreklamer flere steder i den centrale del af byen.

Derudover peger Dansk Erhverv også på Køge som et eksempel på, hvordan hygge og stemning i en by kan være med til at øge handelen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik