Bandeplaget kommune opruster: Vil stoppe rekruttering af unge

Banden Loyal to Familia er blandt andet set kontakte elever omkring en skole i Køge. Kommunen vil nu komme banden i forkøbet.

Køge Kommune modtog for nylig en hæderspris i den amerikanske storby Chicago. Det gjorde man, fordi kommunen i de seneste år har haft gode resultater med at få unge drenge til at forlade bandelivet. 

Men den nuværende bandekrig, som primært udspiller sig i områder på Amager og omkring Nørrebro, Husum, Brønshøj og Tingbjeg, vækker bekymring.

Derfor har et enigt Økonomiudvalg besluttet at oprettet en midlertidig task force, der skal "bremse bandernes fødekæde", hedder det sig. 

Medarbejdere vil blandt andet besøge skoler, institutioner og ungdomsudannelser for at sikre sig, at man spotter unge i risikozonen:

- Nu udvider Køge Kommune sit fokus på det her område, og skaber med task forcen rammerne for et udvidet og endnu tættere samarbejde mellem kommune, politi og øvrige samarbejdspartnere. Det betyder, at vi kan lave koordinerede, hurtige og fleksible indsatser, og forhindre, at unge træder ind i bandemiljøet, siger borgmester Flemming Christensen.

Bande inviterer byens unge på café

Initiativet skal ses i lys af, at banden Loyal to Familia er troppet op ved en skole i kommunen - muligvis for igen at værge unge rekrutter til den nuværende konflikt:

- Vi har set dem (LTF, red.) optræde i skoletiden eller i slutningen af skoledagen, hvor de med 15 til 18 mand bevæger sig rundt - dels på skolens område, men også på vej over til Hastrupparken, der ligger ved siden af. Så der er en optrapning i øjeblikket, har Thomas Kielgast, SF, der til daglig er skoleleder på Hastrupskolen i Køge, tidligere sagt til TV 2 Lorry. 

Og bandemedlemmerne er ikke kun set ved skolen:

- De prøver at komme i kontakt med de unge. En af de metoder, vi har hørt om, går ud på at invitere eleverne på café. Det er vi jo selvfølgelig dybt bekymrede over, siger han. 

Kommune har før haft gode resultater

Tilbage i 2012 og 2013 rasede bandekrigen i Køges gader mellem den lokale bande Black Cobras og rockergruppen Bandidos. Banderne rekrutterede helt unge drenge til at gøre det beskidte arbejde.

Blandt andet blev et 14-årigt bandemedlem anholdt for at skyde mod en tatoveringsbutik.

Fire år efter er det dog lykkedes Køge Kommune at hjælpe 12 bandemedlemmer tilbage til en normal tilværlese gennem exit-programmet, hvilket svarer til 11 procent af landets samlede aftaler. 

Man nedsatte blandt andet en særlig dedikeret gruppe medarbejdere, som skulle lokke unge drenge ud af banderne. Der skulle tilbydes alternativer til bandelivet i form af jobs, uddannelse, fritidsaktiviteter - og tillid:

- Du skal skabe tillid, så de tror på, at den person, de snakker med, vil dem det godt. Du skal være der for dem. Du kan ikke sige til dem, du kan komme på tirsdag klokken 12, der har vi tid - nej. Du hjælper dem her og nu, når de ringer. Det kan være alt fra, at de står i et supermarked eller andre steder, hvor de tænker, "hvad gør jeg nu". Så er det næsten som at ringe til en far eller en mor, har borgmester Flemming Christensen tidligere forklaret TV 2 Lorry.

Den nye task force vedtages formelt den 29. august. Herefter starter arbejdet hurtigst muligt. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere