Trine fik en god idé: Arrangerer alternativ til julemarked - men på coronasikker måde

Søndag afholder man i Køge et alternativ til det klassiske julemarked - nemlig Køge Julerute, der tilmed er mere coronavenligt.

Coronavirus har ikke bare spændt ben for fester og julefrokoster.

I år må rigtig mange julemarkeder også lade livet, da forsamlingsforbuddet på 10 personer gør det praktisk talt umuligt at samles.

Men det har ikke stoppet Trine Woller Johansson, som søndag har arrangeret et alternativt julemarked i Køge, der tilmed er coronasikkert. Hun kalder det Køge Julerute.

- Jeg syntes, der opstod et behov for at lave noget hyggeligt på en corona-sikker måde. Vi kan ikke blive ved med at brokke os over corona - vi kan også prøve at tænke nyt, siger hun.

Promoverer byens iværksættere og kunstnere

Idéen er at lave et kort over boder i hele Køge og byerne omkring, som man søndag mellem 11.00 og 16.00 kan besøge i sit eget tempo - i stedet for at samle mange mennesker på ét sted til et julemarked.

I alt er der 24 steder på kortet, men besøger man alle lokationer, kan man møde omkring 40 udstillere, der er kunstnere, kunsthåndværkere og mindre iværksættere.

Det er både gratis for udstillere og besøgende at deltage. Hun har valgt ikke at tage "rigtige" butikker med på kortet, da det bare vil føles som om Køge holder søndagsåbent.

- Det er også en måde at promovere de her mindre virksomheder og private personer, der ikke har råd til at betale 2.000 kroner for at stille en bod op, siger hun.

Selv har hun en stand, hvor hun sælger gammelt julepynt. Men besøger man hele ruten kan man eksempelvis møde en pige, der sælger hjemmelavet juletøj til hunde, en 74-årig kvinde, der strikker nisser - og en del gallerier og keramikere.

- Det er fedt at være med til at lave nogle arrangementer, hvor man samler en masse mennesker og laver en form for fest ud af det. Og så er det fedt at vise folk, at det ikke behøver at koste en bondegård, siger hun.

Kortet over Køge Julerute kan ses her eller hentes fysisk på Køge Turistbureau:

Mange julemarkeder er aflyst

Generelt er mange af de største julemarkeder aflyst i år på grund af corona-krisen.

Det gælder de store i København på Nytorv, Højbro Plads og Kongens Nytorv.

- Vi føler, at vi har et ansvar overfor publikum, og vi har et ansvar for at undgå mere smittespredning, og derfor aflyser vi, sagde arrangør af Julemarked Højbro Plads, Michael Deutsch, til TV 2 Lorry tidligere på måneden.

Der er dog enkelte julemarkeder, der fortsat bliver afholdt. TV 2 Lorry har samlet et overblik over de aflyste og dem, der fortsat åbner her.