Store problemer med fedtemøg ud for Køges strande: "Vi er maks udfordrede lige nu"

Et enormt bælte på 40-50 meter fedtemøg og tang har lagt sig ud for kysten ved strandene i Køge - til stor gene for badegæsterne.

Strandgæster i Køge, der ynder at tage en dukkert i havet, er særligt udfordrede i disse dage.

Strandene i Køge er nemlig lige nu ramt af massive mængder ildelugtende fedtemøg, der hober sig op i vandet ud for kysten og danner et bælte, som strækker sig 40-50 meter ud i vandet.

Årsagen er, at der i lang tid har været vind fra øst i Køge Bugt, hvilket betyder, at det hele bliver presset ind til kysterne. 

Når fedtemøget ligger på stranden, kan kommunen håndtere det, men ikke når det ligger ude i vandet.

- Vi er maks udfordrede i forhold til andre år, fordi vi har haft den her østenvind i tæt på halvanden måned. Og vi har hverken været begunstiget med meget pålandsvind, der har skubbet det op på stranden, så vi har kunne fjerne det, eller meget fralandsvind, så det selv driver væk, siger Jes Hasselbalch, teamleder i Køge Kommune.

Kommunens folk kører dagligt med deres strandrensere helt ned til vandkanten for at fjerne fedtemøg, der driver op. De sidste 14 dage har man samlet en del, men meget af det ligger stadig ude i vandet.

Billede taget fra Nordstranden i Køge mandag den 15. juni.
Billede taget fra Nordstranden i Køge mandag den 15. juni.
Foto: ETK, Køge Kommune

Ifølge Jes Hasselbalch ligger det bare og venter på, om det skal drive ud eller op på stranden. Men i og med at man har østenvind, så bliver der bare lagt lag på lag.

- Når det ikke er rigtigt blæsevejr, så bliver det ikke presset op på strandbredden, så ligger det bare ude i vandet. Vi vil allerhelst have noget vestenvind, så vi kan skubbe det ud igen. Vores ønske er, at det der kommer fra naturen, det skal tilbage i naturen, siger Jes Hasselbalch.

Høje temperaturer forstærker problem

Fedtemøg er alger, der rådner på stranden. De høje temperaturer, der i øjeblikket skyller ind over landet, gør ikke situationen i Køge bedre.

- Når vi har sådan et varmt vejr som i øjeblikket, så begynder det at ligge derude og gære og forrådne, og så kommer der en slem lugt, siger Jes Hasselbalch.

Normalt vil badebroer afhjælpe på en situation med meget fedtmøg og tang i vandet, da badegæster så kan komme på den anden side af det og ud i vandet.

Men når med et så massivt bælte som Jes Hasselbalch har oplevet i Køge, så hjælper den ikke meget.

- Vi prøver ihærdigt at skabe nogle gode forhold, men vi kæmper mod naturen og den har sit eget liv, siger han.

Billede taget ved Nordstranden i Køge 15. juni.
Billede taget ved Nordstranden i Køge 15. juni.
Foto: Køge Kommune
Billede taget ved Søndre Strand i Køge 15. juni.
Billede taget ved Søndre Strand i Køge 15. juni.
Foto: Køge Kommune