Ole og Jytte har tastet over 15.000 navne ind på computer - og nu kan andre finde slægtninge

I 20 år har Ole Søndergaard og Jytte Sørensen frivilligt sørget for at digitalisere folketællinger fra Køge. 

- Vi har brugt mange timer sammen på det mig og mine gode veninde Jytte Sørensen. Vi har gjort meget ud af at læse korrektur og rette det igennem, siger Ole Søndergaard. Foto: Køge Byhistoriske Arkiv

De har siddet troligt foran computeren time efter time. Uge efter uge. 

Med tastaturets klikken som lydtapet har Ole Søndergaard og Jytte Sørensen de sidste 20 år sørget for at digitalisere mere end 100 år gamle folketællinger fra Køge Købstad og Køge Landdistrikt. 

Og nu er de færdige. 

Læs også Rester af sjælden fortidskrokodille fundet ved Stevns Klint

Informationer om over 15.000 personer er således transformeret fra gotiske bogstaver og ulæselige kragetæer til søgbare oplysninger om Køge-egnens forfædre.

Det er en lettelse for alle slægtsforskere, der nu kan sidde derhjemme foran computeren i stedet for at fare rundt og finde kirkebøger forskellige steder

Ole Søndergaard

Ole Søndergaard er yderst tilfreds med resultatet af den langstrakte indsats.

- Det er en lettelse for alle slægtsforskere, der nu kan sidde derhjemme foran computeren i stedet for at fare rundt og finde kirkebøger forskellige steder, siger 85-årige Ole Søndergaard.

Søgning efter slægtning kickstartede digitalisering

Han var selv årsag til, at hele digitaliseringsprojektet blev tastet i gang for omkring 20 år siden.

Du kan selv gå på opdagelse i Dansk Demografisk Database, hvor der måske - eller måske ikke - er informationer om dine slægtninge, ved at klikke her.

Jeg knottede over den manglende digitalisering, og så sagde arkivlederen, at jeg da bare selv kunne gøre det

Ole Søndergaard

- Jeg er jo selv en Køgedreng, og jeg havde en slægtning på egnen, jeg ville finde oplysninger om. Jeg vidste kun, at han var karl på Postgården i 1830’erne, så det var et større projekt af finde ham. Jeg knottede over den manglende digitalisering, og så sagde arkivlederen, at jeg da bare selv kunne gøre det, siger Ole Søndergaard.

01:18

Hør Ole Søndergaard fortælle om sit arbejde og det næste projekt, han nu vil kaste sig over. 

Luk video

Det skulle ikke være noget problem. Ole Søndergaard var lige gået på pension, og siden da har han brugt nogle timer hver onsdag og torsdag på at taste. Og taste. Og taste. 

Siden da kom korrekturlæseren Jytte Sørensen til - det skal nemlig gå ordentligt for sig, når folketællinger bliver digitaliseret og lagt ind under Rigsarkivet. 

- Vi har brugt mange timer sammen på det mig og min gode veninde Jytte Sørensen. Vi har gjort meget ud af at læse korrektur og rette det igennem.

Læs også Kæmpe vikingehal udfordrer nutidens byggeri

Data fra over ét århundrede indtastet

Helt konkret har Ole Søndergaard og Jytte Sørensen tastet oplysninger ind fra folketællingen i 1801 til og med den seneste i 1925. 

Ole Søndergaard har ikke et nøjagtigt overblik over, hvor mange personer, der reelt er tale om, men et kvalificeret estimat er mellem 15.000 og 20.000 personer. 

Det er som følge af persondataforordningen ikke lovligt at offentliggøre folketællinger i database form fra efter 1925.

Læs også Nyt københavnermuseum – her er tre ting, du kan opleve

- Det er noget skidt, og det burde de bare få lavet om med det samme, siger Ole Søndergaard, der altså gerne havde fortsat det omfangsrige projekt. 

Han kommer dog ikke til at kede sig som pensionist, for han har allerede kastet sig over næste projekt; Indtastning af alle kirkebøger.

TV 2 Lorry takker for indsatsen og ønsker god fornøjelse til makkerparret Ole og Jytte.

Folketællinger

  • En folketælling er en officiel sammentælling af befolkningen indenfor et afgrænset område på et bestemt tidspunkt. Nogle folketællinger indeholder, foruden oplysninger om navn, også oplysninger om fødested, erhverv og civilstand, der gør dem særligt værdifulde for slægtsforskere. 
     
  • Den første folketælling fandt sted i 1787, og viser, at der boede knap 1.500 mennesker i Køge på daværende tidspunkt. Den nyeste folketælling fra 1925 viser, at der alene i købstaden boede 5.720 personer.
     
  • Ole Søndergaard har tastet folketællinger ind fra følgende år: 1801, 1840, 1845, 1850, 1855, 1860, 1870, 1880, 1890, 1901, 1911, 1916, 1921 og 1925. 

 

Kilde: Køge Byhistoriske Arkiv

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik