Stolt lærling: "Vi er ikke dumme, hormonforstyrrede drenge"

Elektrikerlærlingen, Leon Nilsson, er træt af de mange fordomme, han møder, når han fortæller om sit uddannelsesvalg.

Leon Nilsson er en træt og ærgerlig elektrikerlærling. Det er ikke fordi, han ikke er glad for sit valg af uddannelse. Han har også en rigtig god mester. Så det er heller ikke der, skoen trykker. 

Nej, elektrikerlærlingen er træt af at blive mødt med fordomme fra folk, som tænker, at han da må være på grænsen til ren idiot, siden han har valgt at blive noget så åndsforladt som håndværker.

- Jeg er utroligt træt af, at håndværkere bliver talt ned til. Rigtig mange mennesker tror, at vi er dumme. At vi er dovne. Mange mennesker tror, at vi tager den lette vej ud.

Men sådan er det langt fra, mener Leon Nilsson. 

- Nogle mennesker er simpelthen født til en EUD-uddannelse, (erhvervsuddannelse, red.). Og det er ikke, fordi de er dumme. Det er fordi deres faglighed ikke ligger i dansk på A-niveau. Eller noget i den stil. Deres faglighed ligger i at kunne noget med hænderne. 

- Jeg kan godt lide at være detaljeorienteret, have lov til at være en lille smule perfektionistisk. 
- Jeg kan godt lide at være detaljeorienteret, have lov til at være en lille smule perfektionistisk. 
Foto: Anders Fisker - TV 2 Lorry

Og oprigtig talt, kære læser, hvor ville du og vi være, hvis ikke en dygtig håndværker sørgede for lys, vand, varme, gulve at gå på og tag over hovedet? 

Hvad skulle vi gøre, hvis ikke der fandtes begavede SOSU-assistenter, velovervejede klejnsmede eller detaljeorienterede mekanikere?

Men som Leon påpeger, kæmper håndværkerne fortsat med fordommene. Og blandt andet derfor afholder man danmarksmesterskaberne i håndværk, det såkaldte DM i Skills.

Region Hovedstaden vil mangle 30.000 faglærte håndværkere om fem år

I disse dage mødes mere end 300 lærlinge fra hele landet i Bella Center i København. De konkurrerer i 45 forskellige fag. Og alle kæmper de om at blive Danmarks bedste. 

For det kræver skills, håndelag og ikke mindst hjerne at være god til sit fag. 

- Samfundet har hårdt brug for dygtige unge faglærte - alene i Region Hovedstaden vil vi om fem år mangle over 30.000 faglærte, og der er spændende jobs og gode penge at tjene, når man har en erhvervsfaglig uddannelse. Derfor vil vi gerne have flere unge og deres forældre til at udforske erhvervsuddannelserne på lige fod med andre ungdomsuddannelser. Det gør vi i tæt samarbejde med kommuner, erhvervsskoler, virksomheder og organisationer. Dette års DM i Skills er et levende billede på den fælles indsats, lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen, der er socialdemokratisk formand for Region Hovedstaden, og hun bliver bakket op af formanden for SkillsDenmark: 

quote Hvad jeg elsker ved at være håndværker? Det er at være en del af samfundet og arbejde for det.

Leon Nilsson, lærling

- Den dybere mening med DM er jo at få sat fokus på mulighederne i et arbejdsliv som faglært. De muligheder er kolossale, for manglen på dygtige hænder kan blive et langvarigt problem fremover for håndværk, industri, service og omsorg, siger Jesper Juul Sørensen. 

Der tegner sig altså et lidt dystert billede af fremtiden, hvis ikke det lykkes at få gjort op med fordommene og lokket langt flere unge til at vælge en faguddannelse.

Leon Nilsson er heldigvis en af dem, der har valgt afisolerings-tangen frem for Karnovs lovsamling. Og dét er han selv rigtig glad for:

- Jeg kan godt lide at være detaljeorienteret og have lov til at være en lille smule perfektionistisk. Her får jeg lov til at lave noget. Jeg får lov til at bevæge mig. Jeg sidder ikke bare ned hver eneste dag. Det er ikke den viden, du kan prale med, men det er den viden, du har i din krop og i dine hænder. Det er simpelthen din faglighed.

- Hvad jeg elsker ved at være håndværker? Det er at være en del af samfundet og arbejde for det.

DM i Skills foregår i Bella Centret 16., 17., og 18. januar. Man forventer at 65.000 publikummer vil lægge vejen forbi. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik