Kim spreder smil med sine skilte: "Der er brug for, at vi ser hinanden"

Kim Fürst oplevede, at folk mistede interesse for ham, når han sagde, at han var førtidspensionist. Nu går han på gaden med skilte, der skal sprede smil og godt humør.

- Det bedste ved det er alle de smil, jeg får retur. Det kan godt være, jeg gør folk glade et kort øjeblik, men personligt får jeg det tusindfold igen.

Sådan siger Kim Fürst, da TV 2 Lorry møder ham på torvet i Køge. Her står han bevæbnet med ét af sine mange skilte med opmuntrende tekster. 

På dagens skilt står der 'Hav en dejlig dag.' Bagpå står der 'Hav en smuk aften,' så skiltet kan roteres, når aftenen falder på, så Kim kan fortsætte sin uddeling af godt humør.

"De kalder det en kronisk depression"

Idéen med skiltene udspringer af, at Kim Fürst selv savnede opmuntring i hverdagen, da han var en arbejdende mand.

Det er han ikke længere.

- Jeg er førtidspensionist. De (sundhedsvæsnet, red.) kalder det en kronisk depression. Jeg kalder det humørsvingninger eller tungsind. Det har i hvert fald gjort, at jeg har haft svært ved at klare mig i faste rammer, siger han.

Siden har han været rundt i det meste af Danmark i håb om at sende et tak tilbage til det arbejdende folk, der holder hjulene i gang. Også Sverige og Norge har haft fornøjelsen af Kim Fürsts skilte.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er ikke alle, der er lige begejstrede for Kim Fürsts skilte. - Nogle bliver provokerede. Måske har de en dårlig dag, og så står jeg der helt lalleglad og irriterer dem, smiler han og tilføjer: - Måske tænker de over det, når de kommer hjem og finder ud af, at jeg måske slet ikke var så slem.
Det er ikke alle, der er lige begejstrede for Kim Fürsts skilte. - Nogle bliver provokerede. Måske har de en dårlig dag, og så står jeg der helt lalleglad og irriterer dem, smiler han og tilføjer: - Måske tænker de over det, når de kommer hjem og finder ud af, at jeg måske slet ikke var så slem.
Foto: Malte Jørstad/TV 2 Lorry

Folk vendte sig den anden vej

For Kim Fürst var det først en lettelse at få tildelt førtidspension. Pludselig var han ude af et system, der konstant holdt øje med ham, siger han.

- Men det føltes også tomt. Jeg kunne godt få en følelse af at være værdiløs. Hvis jeg for eksempel var til fest og nogen spurgte, hvad jeg lavede, kunne de godt finde på at vende sig den anden vej, når jeg fortalte, at jeg er førtidspensionist, lyder det fra Kim Fürst.

Hvis det stod til ham, blev vi bedre til at se mennesket bag det flotte job, lønniveauet og forkromede ambitioner.

- Hvad med i stedet at spørge "hvad går du og drømmer om?" eller "hvad tænker du på for tiden?" når du er til sammenkomst næste gang, opfordrer han og tilføjer:

- Måske er det på grund af corona, men jeg føler, der er brug for, at vi ser hinanden.

Kim Fürst har været førtidspensioneret siden 2008. Siden 2012 har han med jævne mellemrum taget rundt til forskellige dele af Danmark for at sprede godt humør med sine skilte.

I videoen i toppen af artiklen kan du tage med til torvet i Køge, hvor Kim Fürst fortæller om sine skilte, om sin motivation - og om al den kærlighed, han møder på sin vej.