Hjemsendt højskoleelev med opråb til politikerne: Undtag os fra nedlukning

20-årige Marie Møller Johansen fra Køge er en blandt 6000 unge, der skulle være startet på højskole, men i stedet må affinde sig med at vente i uvished på, hvornår nedlukningen ophører. Hun forsøger derfor, at få politikerne til at rette opmærksomheden mod de unge.

'Det var så fedt. Ja så fucking hot at gå på højskole. Det styrede for hårdt. Ja det var bigtime.'

Sådan lød den sjove og rammende beskrivelse af højskolelivet i sangen ’Kun minderne tilbage’ fra den hedengangne satiretrio Drengene Fra Angora.

Men for de omtrent 6.000 kommende højskoleelever, der skulle være påbegyndt deres ophold i starten af januar, er der ikke særligt meget at grine af i disse tider.

quote Langt de fleste af os har ikke noget arbejde, da vi er på orlov, har opsagt vores stilling og lejligheder

Marie Møller Johansen

Det kan blandt andre 20-årige Marie Møller Johansen fra Køge bevidne.

Siden coronaen sidste år kom til Danmark, har hun fået afbrudt ikke bare et, men to højeskoleophold som følge af coronarestriktionerne.

I foråret blev Marie Møller Johansens ophold på Krogerup Højeskole afbrudt i to og en halv måned, og hun besluttede derfor at tage revanche med et nyt ophold her i 2021 – denne gang på Vallekilde Højskole.

Lige nu venter hun dog stadig på at kunne begynde, og derfor frustrerede hende også, at landets højskoleelever ikke blev nævnt med ét eneste ord, da Mette Frederiksen forleden annoncerede, at den nuværende nedlukning fortsætter, men med undtagelse af de yngste elever i folkeskolen.

Marie Møller Johansens har derfor skrevet et opslag på Facebook, hvor hun beskriver den afventende situation, hun og tusinder andre unge befinder sig i. 

- Langt de fleste af os har ikke noget arbejde, da vi er på orlov, har opsagt vores stilling og lejligheder, da vi troede at vi skulle afsted på højskole. Derudover sidder der 19.000 yngre efterskoleelever, der venter på at blive sendt tilbage til deres fælles hjem, skriver Marie Møller Johansen.

Går og afventer

Selv beskriver hun sig som en glad, positiv og optimistisk ung kvinde. Men hendes tålmodighed er for alvor blevet sat på prøve.

- Alle, der har meldt sig til, går lige nu bare og afventer. Vi skal bruge opholdet til at forbedre og dygtiggøre os samt udvide vores horisont som mennesker. Så vi i fremtiden kan deltage i vores allesammens Danmark, skriver Marie Møller Johansen.

- Vi skal bruge opholdet til at forbedre og dygtiggøre os samt udvide vores horisont som mennesker., lyder det fra Marie Møller Johansen.
- Vi skal bruge opholdet til at forbedre og dygtiggøre os samt udvide vores horisont som mennesker., lyder det fra Marie Møller Johansen.
Foto: TV 2 Lorry

Hun bruger ordet limbo til at beskrive sin egen og andre unges situation, og hun mener, at en direkte konsekvens af nedlukningen er, at flere og flere unge får problemer med deres psykiske helbred for hver dag, der går.

Derfor undrer det hende også, at højskole- og efterskoleeleverne ikke er nævnt i Den Faglige Referencegruppes rapport om risikovurdering ved genåbning

- Psykisk helbred er velfærd. Vi er afventende og forstår godt problematikken, men hver gang opholdet bliver udskudt igen, så koster det på helbredet for mennesker. Jeg er overbevist om, at jeg taler på vegne af alle 25.000 kommende elever, når jeg siger, at vi er klar til at starte 7. februar.

- Derfor er min dybeste bøn, at vi kommende højskoleelver kan få lov til at komme afsted og få den fantastiske oplevelse det er at være på højskole, lyder det fra Marie Møller Johansen, der i sit opslag har tagget uddannelsesordførerne fra Folketingets partier i håb om, at de læser hendes budskab om, at både efterskole- og højskolelever bliver undtaget nedlukningen.

Sociale bobler på højskolerne

Overfor TV 2 Lorry uddyber Marie Møller Johansen, at højskoleelever er en ”ret speciel gruppe,” der sagtens vil kunne vende tilbage til skolerne, uden at det vil kompromittere begrænsningen af smitte med coronavirus.

- Vi er voksne mennesker, der kan finde ud af at fungere i det her coronasamfund og ved, hvordan vi skal forholde os til reglerne.

- Vi kan danne vores egne bobler og isolere os på højskolerne, hvilket kan være sikkert i forhold til eksempelvis at bo ude i resten af samfundet. Det kan bremse smitten for vores vedkommende, siger Marie Møller Johansen til TV 2 Lorry.

Marie Møller Johansen bor lige nu hjemme hos sin forældre i Køge. Meningen var ellers, hun skulle være begyndt på Vallekilde Højskole i Nordvestsjællands, men den er ligesom alle andre højskoler lukket på grund af coronanedlukningen.
Marie Møller Johansen bor lige nu hjemme hos sin forældre i Køge. Meningen var ellers, hun skulle være begyndt på Vallekilde Højskole i Nordvestsjællands, men den er ligesom alle andre højskoler lukket på grund af coronanedlukningen.
Foto: TV 2 Lorry

Hun fremhæver endvidere, at mange af de unge, der skulle være begyndt på højskole i starten af året, lige nu står i en svær økonomisk situation.

- Vi er mange, der for at få hverdagen til at fungere, er nødt til at arbejde. Men vi lavede en undersøgelse på Vallekilde Højskole, der viste, at 71 procent af os højskoleelever ikke har et arbejde. Det er problematisk, især hvis man har en lejlighed, man har fremlejet. Jeg er selv så heldig at bo hjemme, men andre har store problemer og måske ikke et sted at bo, siger Marie Møller Johansen.

Indtil videre har regeringen med statsminister Mette Frederiksen ved roret meldt ud, at de yngste elever i folkeskolen kan vende tilbage i skole mandag den 8. februar.

Men hvornår det samme vil kunne lade sig gøre for højskole- og efterskoleelever er altså endnu uvist.

Håber, politikerne vil lytte

20-årige Marie Møller Johansen håber derfor, at hendes opråb på de sociale medier vil rette politikernes opmærksomhed mod landets flere tusinde højskoleelever, der fortsat afventer en afklaring.

- Jeg håber, det kan sætte fokus på os højskoleelever, så politikerne hører på os, og vi måske kan komme tilbage. Selvom vi ikke er den største gruppe, er vi stadig 6000 unge mennesker, der venter på at vende tilbage og få det fedeste halve år. Lige nu kan vi ikke komme afsted, men vi vil gøre alt for at vende tilbage, og vi ville bare ønske, vi blev nævnt, og nogen lytter til os, siger Marie Møller Johansen.

Omkring 11.500 danskere har i skrivende stund skrevet under på et borgerforslag på Folketingets hjemmeside, om at efterskole- og højskoleelever skal undtages for nedlukning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik