Forurenet grund forvandles til ny bydel i to plan

Den forurenede Collstropgrund i Køge skal inden længes omdannes til et ny bykvarter med butikker, caféer og liberalt erhverv.

Borgere i Køge kan om føje år gå til frisør, handle ind og dyrke motion i et helt nyt bykvarter på det der i dag er den forurende Collstropgrund.

Der er således indgået aftale om at bygge en ny bydel med butikker, fitnesscenter, caféer og liberale erhverv i to plan i området. Det skriver Ejendomsselskabet NREP og Køge Kyst i en pressemeddelelse.

Projektet på Collstrupgrunden rummer et fantastisk potentiale, mener Thomas Riise-Jakobsen, der er partner i NREP.

- Vi ser frem til at skabe et byrum, som vil supplere den eksisterende bymidte og binde byen sammen på tværs af banen. Det nye byrum skal være trygt, levende og kombinere muligheder for både indkøb og oplevelser.

- Vi kommer til at trække på erfaringer fra en række lignende projekter, ligesom vi ser frem til at samarbejde med lokale aktører om at skabe et velfungerende og integreret byrum, siger han.

Bestyrelsesformand for Køge Kyst P/S, Anker Boye, kalder aftalen for en “kæmpe milepæl”.

- NREP er en stærk byudviklingsaktør, som tænker meget i de samme baner som os med bæredygtighed, byliv og en tæt sammenhæng med omgivelserne, siger Anker Boye.

Skitse af Collstropgrunden og sammenhængen med byen på den anden side af banen.
Skitse af Collstropgrunden og sammenhængen med byen på den anden side af banen.
Foto: WERK


Virksomhed lavede jernbanesveller

På Collstropgrunden lå der tidliger en virksomhed, der lavede jernbanesveller. Af den grund er Collstropgrunden forurenet.

Parterne oplyser, at man har fundet en løsning på, hvordan man kan “udvikle grunden med handel og byliv på en måde, hvor forureningen kan håndteres forsvarligt gennem en kombination af blandt andet afskærmning, rensning og ventilation.”

Det er planen, at Collstropgrunden skal anlægges i to plan, forbundet af en stor åben trappe. Der skal være store dagligvarebutikker, busterminal og parkeringspladser i stueetagen, mens der skal være et bilfrit miljø øverst sammen med eksempelvis caféer, bager, fitnesscenter, padeltennisbaner og liberale erhverv. Alt i alt skal der bygges 15.000 kvadratmeter.

Den nye bydel skal bindes sammen med den nuværende Køge bymidte ved hjælp af broen over Køge Station.

- Jeg er begejstret for, at vi nu har muligheden for at afslutte den enorme udvikling, vi satte i gang for år tilbage, hvor vi udvidede bymidtens butiksliv med Strædet, ligesom vi er godt i gang med at forandre Søndre Havn fra industri til boliger. Vi udvikler nu et grønt og levende bymiljø centralt i Køge, som i høj grad kommer til at indgå i en god synergi med resten af byen, siger borgmester Marie Stærke (S).

Parterne forventer, at byggeriet kan gå i gang i starten af 2022.

Planerne for Collstrupgrunden

Collstropgrunden i dag.
Collstropgrunden i dag.
Foto: Rune Pedersen