Første tegn på tør sommer? Forsyningsselskab advarer om forhøjet forbrug af vand

Tænk dig om en ekstra gang, før du vander haven og brug vandet med omtanke, advarer forsyningsselskab.

Solskinsvejr kombineret med helligdage og større del af hjemmegående kan mærkes på vandværker i hovedstadsområdet.

For i takt med temperaturens stigning følger et forøget vandforbrug.

Mandag mærkede et vandværk i TV 2 Lorrys område for første gang i år, at produktionen havde svært ved at følge med.

- Det er klart, at vejret har en betydning. Der er kommet super godt vejr, og folk skal have fyldt svømmebassiner op og vande haven. Det kan vi mærke på vores vandværker, siger Anne-Mette Mølholt, der er driftschef hos forsyningsselskabet Klar Forsyning, til TV 2 Lorry.

I området omkring Køge og Herfølge gav forbruget udfordringer for Klar Forsyning, der leverer vand til sydkystkommunerne Køge, Greve, Solrød og Stevns.

- Vi kan i hvert fald konstatere, at vandforbruget er steget væsentligt. Det gav os nogle lokale udfordringer mandag, hvor vores mindre vandværk havde problemer med at pumpe og producere vand i tilstrækkelig grad, siger Anne-Mette Mølholt.

Brug vandet med omtanke

Lignende oplevelser kan forsyningsselskabet Fors, der leverer vand til kommunerne Roskilde, Lejre og Holbæk, berette.

- Vi har også observeret en stigning i forbruget, siger Henriette Jakobsen, der er fagspecialist i vandafdelingen hos Fors.

Hun understreger, at der dog ikke er observeret en såkaldt signifikant stigning, men dog et øget forbrug i pinsen, specielt sammenlignet med helligdagene omkring kristi himmelfartsferien en uge tidligere.

- Jeg kan ikke sige, hvad folk bruger vandet på, men jeg kan se, at de bruger mere, end de plejer, og at vi sender mere vand ud end normalt, siger hun.

Kaster man et blik på tørkeindekset, som DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, står for, kan man se, at det solrige vejr sætter sine spor i jordbunden.

Med undtagelse af dele af Nordsjælland er hele Sjælland postkasserødt på kortet, hvilket indikerer at området topper tørkeindeksets skala og har høj risiko for tørke.

DMI's tørkeindeks den 2. juni viser, at størstedelen af Sjælland topper skalaen.
DMI's tørkeindeks den 2. juni viser, at størstedelen af Sjælland topper skalaen.
Foto: DMI.dk

Selvom hverken tørken eller vandbeholdningen endnu ikke er i nærheden af at nå de kritiske niveau, vi oplevede i sommeren 2018, så opfordrer forsyningsselskaberne dog borgere til at bruge vand med omtanke.

- Vi opfordrer folk til at tænke sig om, før de forbruger store mængder vand, især når det er varmt og tørt. Mange vandværker henstiller til, at folk lader være med at vande haver og plæner, men det er svært at holde i hævd. Som minimum vil vi sige, at man skal lade være med at vande, når solen står højest, for så fordamper vandet alligevel med det samme, siger Anne-Mette Mølholt fra Klar Forsyning.

Fem gode råd: Sådan sparer du på vandet