Flemmings far udsat for groft omsorgssvigt på plejehjem: "Jeg troede det hele kørte"

En dokumentar fra TV2 dokumenterer flere kritisable forhold på et plejecenter i Køge. En kommune hvor flere politikere ved sidste kommunalvalg kæmpede for en værdig ældrepleje.

- Jeg regnede jo med, det hele kørte, fortæller Flemming Bo Tønsberg, der er pårørende til en beboer på Nørremarkens plejecenter i Køge.

Men det hele kørte ikke, som det skulle.

Det afslører en ny dokumentar ”Opråb fra plejehjemmet”, som TV2 har lavet. De har i tre måneder haft en journalist ansat på plejecenteret, og hun har ved hjælp af skjulte optagelser dokumenteret flere kritisable forhold plejecenteret.

quote Sådan skal det jo ikke være

Flemming Bo Tønsberg, pårørende til beboer på plejecentret Nørremarken

Optagelserne viser blandt andet, hvordan nogle af de ældre ikke får skiftet ble i timevis, hvordan der ikke er styr på rengøringen, hvordan de ansatte taler hårdt til beboerne, samt hvordan en af de ansatte i timevis fordyber sig i sin mobiltelefon i stedet for arbejdet.

Jeg brød fuldstændig sammen

Flemming Bo Tønsbergs far har boet på plejehjemmet de sidste fem-seks år. Han har aldrig tidligere fattet mistanke om, at forholdene på hans fars plejecenter ikke var som de burde være. Men det ændrede sig brat, da han en dag fik et opkald fra TV2.

- De spurgte, om de måtte komme og vise mig nogle klip, og det sagde jeg selvfølgelig ja til, siger Flemming Bo Tønsberg.

De klip, som TV2 viste Flemming Bo Tønsberg, var ikke for sarte sjæle.

- Jamen jeg brød jo fuldstændig sammen. Det er jo umenneskeligt. Det er forfærdeligt. Ikke kun for min far, men også alle de andre der har det på den måde. Sådan skal det jo ikke være, fortæller en berørt Flemming Bo Tønsberg.

Lokalpolitikkerne gik til valg på en værdig ældrepleje

De voldsomme episoder, som TV2 dokumentaren skildrer, står i stærk kontrast til de erklæringer, som flere lokalpolitikere i Køge kom med i forbindelse med kommunalvalget i 2021.

Dengang udtalte den nuværende socialdemokratiske borgmester, Marie Stærke, at kommunen skulle have endnu bedre ældrepleje.

Også Bent Sten Andersen, som stillede op for Dansk Folkeparti, men som i dag er løsgænger, pegede på ældreplejen som en prioritet.

- Det skal være en ældrepleje med værdighed. Det er mit udgangspunkt, sagde Bent Sten Andersen dengang i forbindelse med en af TV 2 Lorrys kommunalvalgsdebatter.

Og Thomas Kielgast, som sidder i Køge Byråd for Socialistisk Folkeparti, stemte i.

- Vi skal have en værdig ældrepleje, sagde han dengang.

Jeg lægger mig fladt ned

Optagelserne i dokumentaren ”Opråb fra plejehjemmet” giver dog ikke indtryk af en værdig ældrepleje i Køge Kommune.

Og det anerkender Bent Sten Andersen, som er formand i Ældre- og Sundhedsudvalget i Køge Kommune.

- Jeg lægger mig fladt ned. Det her, vi ser i dag, er det stik modsatte af, hvad vi står for i Ældre- og Sundhedsudvalget. Det beklager jeg dybt overfor de pårørende og overfor de mennesker, som det er gået udover. Det er ikke den måde, vi ønsker at drive ældrepleje på i Køge Kommune, fortæller Bent Sten Andersen til TV 2 Lorry.

Derfor er han også klar til at trække i arbejdstøjet.

- Jeg skal gøre alt, hvad der står i min magt de næste tre år som formand, for at sørge for, at vi får styr på det her en gang for alle, lover Bent Sten Andersen.

quote Der er kommet en ny leder, og så har vi sat nogle ekstra sygeplejersker ind

Thomas Kielgast (SF), medlem af Køge Byråd

Også Thomas Kielgast ærgrer sig over virkeligheden på Nørremarkens plejecenter i Køge Kommune, som står i stærk kontrast til hans ønske om en værdig ældrepleje.

- Det er bestemt ikke lykkedes, erkender Thomas Kielgast overfor TV 2 Lorry.

Derfor har han sammen med resten af Ældre- og Sundhedsudvalget, som han er næstformand for, iværksat de første skridt i forhold til at forbedre forholdene på plejecenteret.

- Vi skal have stoppet blødningen. Det gør vi ved at få nogle erfarne kræfter til at tage over. Der er kommet en ny leder, og så har vi sat nogle ekstra sygeplejersker ind, siger Thomas Kielgast. 

TV 2 Lorry har forsøgt at få et interview med borgmesteren i Køge Kommune, Marie Stærke, men hun har ikke ønsket at stille op.

Nye tiltag og ansættelser skal afhjælpe problemerne

Køge Kommune blev allerede tilbage i september konfronteret med indholdet af dokumentaren.

De har derfor iværksat flere tiltag, der skal rette op på problemerne på plejehjemmet Nørremarken.

Der er blandt andet blevet ansat fire sygeplejersker der skal hjælpe med at styrke den faglige kvalitet, samt måden hvorpå dokumentationen bliver foretaget.

Der er også blevet ansat en ekstern konsulent som skal hjælpe de ansatte med at få en bedre forståelse for beboerne, og at tænke , hvad der kan være gode oplevelser for beboerne.

Der vil også blive indført en koordinatorfunktion, som vil have til opgave at forbedre arbejdsgangene på plejehjemmet.

quote Jeg har været derude mange gange det sidste stykke tid, og han har det meget bedre

Flemming Bo Tønsberg, pårørende til beboer på plejecentret Nørremarken

Hvis du vil læse mere om de tiltag, som skal forbedre forholdene og fagligheden på plejecenteret, så kan du trykke her. 

De lover jo så meget 

Tilbage i Karise sidder Flemming Bo Tønsberg og håber på, at politikkerne mener det alvorligt, når de siger, de vil rette op på problemerne på plejehjemmet.

- Jamen, jeg håber, der kommer lidt mere opsyn og kontrol derude, siger Flemming Bo Tønsberg.

Han kan dog godt have sin tvivl.

- Nu holder Søren Papes valgbus ude foran plejecenteret. Nu prøver de jo. Og det er også fint nok. Men de lover så meget mange af dem, siger Flemming Bo Tønsberg.

TV2 dokumentaren har dog allerede medført visse forbedringer for Flemming Bo Tønsbergs far. 

- Han har det bedre derude nu. Jeg har været derude mange gange det sidste stykke tid, og han har det meget bedre, siger Flemming Bo Tønsberg.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik