Dina og Ahmed tjener lommepenge på at sprede viden om coronavirus i boligområde

Hos Jobplaneten i Køge får unge mennesker mulighed for både at tjene penge og hjælpe med at oplyse om corona-smitte i det boligområde, hvor de bor.

Den mørke vinter er vendt tilbage, som vi kender den, men alligevel er denne vinter ikke som andre før.

Corona er blevet en del af hverdagen, og det har medført et væld af restriktioner, som vi alle skal forholde os til.

Selvom Søren Brostrøm og resten af Sundhedsstyrelsen gør, hvad de kan for at oplyse og påminde os omkring regler og restriktioner, så er det stadig klart, at nogle minoritetsgrupper er hårdt ramte af corona.

I Karlemoseparken i Køge står Dina Zein Latif og Ahmed Abduhl Hadi, begge 13 år og spreder viden om corona.

quote Vi har fået at vide, at det her er den bedste måde, vi kan hjælpe på lige nu.

Ahmed Abduhl Hadi

- Nogle mennesker siger ikke rigtig noget, når vi møder dem, men der er også nogle, som er overraskede over, at vi har pjecer på deres sprog, siger Dina til TV 2 Lorry.

På pjecerne, som Dina og Ahmed uddeler, fremgår Sundhedsstyrelses officielle retningslinjer – og så har de dem på seks forskellige sprog.

I pjecerne, som Ahmed og Dina uddeler, bliver Sundhedsstyrelsens retningslinjer gennemgået. Og så findes de på seks forskellige sprog.
I pjecerne, som Ahmed og Dina uddeler, bliver Sundhedsstyrelsens retningslinjer gennemgået. Og så findes de på seks forskellige sprog.
Foto: Jan Mansur Hussain

- Vi har fået at vide, at det her er den bedste måde, vi kan hjælpe på lige nu. Vi står normalt herude tre dage om ugen. For det meste går vi rundt og møder folk på gaderne i området, fordi det er for koldt bare at stå ved et sted, siger Ahmed til TV 2 Lorry.


Vigtig opgave

Dina og Ahmed har fået jobbet gennem initiativet Jobplaneten, som er en del af helhedsplanen i Køge kommune.

Nogle af de unge, som er tilknyttede Jobplanetens projekt, var også ved corona-virussens frontlinje, da smitten brød ud i foråret.

Søskendeparret Mirac og Sarah hjalp i foråret med at handle ind for mennesker, som ikke selv havde mulighed for at handle ind på grund af risiko for smitte med virussen. Siden da gik denne opgave hen og blev varetaget af andre selskaber.

Men pludselig stod Køge Kommune klar med nye opgaver, hvor de havde brug for de unge fra Jobplaneten.

Efter at det i noget tid havde stået klart, at smitten har godt fat i nogle grupper med minoritetsbaggrund, var der, fra kommunens side, været et ønske om at få spredt budskabet om, hvordan man forhindrer smittespredning.

I foråret var vi ude og besøge Mirac, og hans søster Sarah, som gennem Jobplaneten, var blevet sat til at købe ind til ældre, som ikke kunne gøre det selv.

Jan Mansur Hussain, projektleder i Jobplaneten, mener, det er vigtigt, at de unge er klar over, hvilken vigtig opgave de fortager sig.

- Vi har arbejdet med at få de unge til at forstå, at de virkelig gør en forskel ved at dele de her sedler ud. For det er koldt og nogle gange også vådt, og når man er 13 år, kan det også godt være grænseoverskridende at skulle dele sedler ud til fremmede mennesker, siger Jan Mansur Hussain.


En god måde at få de unge ud på arbejdsmarkedet

Jobplaneten er en platform, der skal give unge mennesker fra nærområdet nogle gode forudsætninger for at komme ud på arbejdsmarkedet.

De har udviklet en trin-model, som gør, at de unge med tiden både får mere ansvar og har mulighed for at tjene flere penge i de job, de lander i.

quote Det er godt nok lidt koldt at stå herude, men det føles godt at kunne arbejde og samtidig gøre noget positivt.

Dina Zein Latif

Jan Mansur Hussain er glad for den virkning, som det har på de unge.

- Vi havde på et tidspunkt et problem med, at unge fra udsatte boligområder ikke kunne få arbejde, men vi har oplevet, at mange af vores unge ofte står forrest i jobkøen, fordi de har en stor mængde erfaring på forhånd, siger Jan Mansur Hussain.

Ofte starter det med, at de unge får deres første ’lommepengejob’, når de er omkring 13 år.

Det kan for eksempel være at samle skrald. Efter et års tid kan de så rykke videre til småjobs ude på de kommunale institutioner som for eksempel med at hjælpe til i børnehaver eller svømmehaller.

Både Dina og Ahmed har fundet vejen til Jobplaneten igennem deres omgangskreds.

- Jeg har søskende, som også har været hos Jobplaneten, og de sagde til mig, da jeg blev 13 år, at jeg kunne gå ned til Jan og få et arbejde, så det gjorde jeg, siger Dina.

- Jeg ville gerne have et arbejde, og mange i området kender Jan og sagde til mig, at jeg kunne gå ned til ham, siger Ahmed.

Til sidst kan de blive sendt ud og arbejde i det lokale erhvervsliv, som Jan har et samarbejde med.

- De unge bliver på den måde også en slags forbilleder for personer på deres egen alder eller yngre, fordi de selv tjener deres penge og bliver samtidig også gode til at planlægge deres hverdag, når nu de har et arbejde.

Jan og hans kolleger er også blevet inviteret ud til andre kommuner, som har været interesseret i deres initiativ.

Men uanset vind og vejr møder Dina og Ahmed trofast ind og tager deres blå veste på, så de er klar til at sprede budskabet.

- Det er godt nok lidt koldt at stå herude, men det føles godt, at kunne arbejde og samtidig gøre noget positivt, siger Dina til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik