Coronasmittede får hjælp til at stemme: Kommune indfører særlig stemmeboks

Køge Kommune har netop offentliggjort en række tiltag, der skal begrænse smittespredningen i forbindelse med det kommende kommunalvalg.

Normalt er en valgdag til kommunalvalget forbundet med masser af mennesker og masser af rutiner for, hvordan et valg afholdes for at sikre, at alting går efter bogen.

Med et stigende smittetryk er det dog blevet nødvendigt for landets kommuner at sørge for, at det kommende kommunalvalg kan afholdes under forhold, der gør, at smitten ikke spredes mere end højst nødvendigt.

Det gælder også i Køge Kommune, der netop har meldt ud, hvilke smittebegrænsende tiltag man har indført på valgdagen.


- Lige nu arbejder vi ikke med andet end anbefalinger, og vi har gjort rigtig meget af det inden for det seneste år. Men vi holder selvfølgelig løbende øje med, hvilke anbefalinger der kommer, siger Kathrine Bach Pedersen, valgansvarlig i Køge Kommune.

Hvis du skal stemme til kommunalvalget i Køge Kommune:

Køge Kommune anbefaler blandt andet, at man er grundig med brug af håndsprit, når man skal afgive stemmer, ligesom de anmoder så mange som muligt om at stemme uden for almindelig arbejdstid, hvis det kan lade sig gøre. 

Samtidig er der blevet taget ekstra foranstaltninger for at passe på personalet ved valgstederne.

- Vi har indkøbt ekstra værnemidler til vores personale ude på valgstederne, siger Kathrine Bach Pedersen.

Hun opfordrer dog de borgere, der føler sig mest trygge ved at bære mundbind, mens de stemmer, om selv at medbringe dette.

Kan stemme selvom man er smittet

Samtidig har Køge Kommune sørget for, at man stadig kan stemme på selve valgdagen, selvom man er smittet med corona.

Det gøres ude fra den bil, man ankommer i, og så vil en valgansvarlig komme ud med en mobil stemmeboks.

- Vi har nogle smadderdygtige valgsekretærer ude på alle valgstederne og har haft en god dialog med dem op til valget, så de er godt klædt på, siger Kathrine Bach Pedersen til TV 2 Lorry.

- Og på alle valgstederne har vi også udpeget hygiejneansvarlige, som sørger for løbende udluftning, afspritning, og hvad der ellers er brug for.