Anette ventede syv måneder på operation - coronapatienter tog hendes plads

Antallet af patienter, der er blevet indlagt med corona, har været med til at udskyde stribevis af operationer. Det oplevede Anette Rath, der måtte vente mere end et halvt år for at blive opereret for brok.

I juni 2021 gik 60-årige Anette Rath til lægen. Hun havde nemlig alvorlige smerter i sin mave.

Det viste sig, at hun havde brok.

Alligevel måtte hun vente til midten af januar 2022 for at blive opereret på Sjællands Universitetshospital.

quote Han sagde direkte til mig: "Hvis du ikke gør noget, så dør du af det".

Anette Rath

Smertehelvede

Hospitalet har nemlig og er stadigvæk stærk påvirket af coronapatienter. Det betyder, at stribevis af operationer og undersøgelser er blevet udskudt med op til 12 måneder.

Og for Anette Rath havde ventetiden store konsekvenser for hendes tilværelse.

- Min brok var meget stor. Det var faktisk hele tyndtarmen på seks meter, der lå udenfor. Så den hæmmede mig, både når jeg skulle have tøj på eller bevæge mig, fortæller hun til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Smerterne påvirkede min dagligdag. Jeg sov ikke om natten, og jeg kunne ikke lave de ting, jeg var vant til. Jeg skulle have hjælp. 

Akut situation

Anette Rath havde egentlig fået en tid til operation den 6. januar. Den blev dog kort forinden udsat af to omgange frem til den 20. februar.

Men smerterne tog i tiden op til operationen alvorligt til. Og mellem jul og nytår gik det helt galt. 

- Der var jeg godt klar over, at jeg ikke kunne håndtere det længere. Smerterne var voldsommere, og jeg havde mange former for smerter, siger hun og uddyber:

 - Jeg havde overskredet min grænse og bidt mere smerte i mig, end hvad godt er. 

Hun kontaktede derfor hospitalet. Men de afviste hende.

Sendt hjem efter fire timer

Efterfølgende tog hun kontakt til sin praktiserende læge, der vurderede, at hendes tilstand var akut.

- Han sagde direkte til mig: "Hvis du ikke gør noget, så dør du af det".

Anette Raths egen læge forsøgte derfor også at fremrykke operationen. Dog uden held.

Først efter gentagende insisterende opkald til hospitalet lykkedes det Anette Rath at få fremrykket sin operation.

Under fire timer efter operationen var Anette Rath igen på vej hjem fra hospitalet. Og derfor kan hun ikke undgå at ærgre sig over det paradoksale i, at tiden op til var så lang.

- Det er jo frustrerende at gå med så mange smerter, når det i virkeligheden kan løses på så kort tid. Men jeg forstår også godt, at de (personalet på sygehuset red.) også er frustrerede.

Forventer at indhente puklen i 2023

Anette Rath er langt fra den eneste, der har fået udskudt sin operation.

Lige nu venter omkring 350 patienter på operationer og 500 på kikkertundersøgelser alene på kirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge.

Ifølge Lasse Bremholm Hansen, der er ledende overlæge på afdelingen, skyldes det, at hver enkelt coronapatient kræver mange ressourcer.

Faktisk tæller én coronapatient ifølge ham op til det dobbelte antal personaler til at pleje sig - blandt andet fordi personalet skal ind med fuld udstyr, og fordi der skal foretages observationsmålinger og blodprøver mange gange i døgnet.

Når én coronapatient er indlagt i 10-12 dage, svarer det altså til 20-24 sengedage. Og det kan mærkes.

- Jeg vil kunne nå at indlægge, operere og udskrive op mod otte kirurgiske patienter i samme periode, siger Lasse Bremholm Hansen til TV 2 Lorry og uddyber:

- Så det er ikke et en-til-en regnestykke. Der er et betydeligt antal patienter, som ikke kan få gennemført deres operationer, når vi har én coronapatient indlagt.

Foruden corona er patientpuklen gradvist vokset som en konsekvens af både sommerens sygeplejestrejke og en generel mangel på sygehuspersonale.

På Sjællands Universitetshospital forventer de, at man skal ind i 2023 for at få afviklet puklen af patienter. 

Hvad undrer du dig over?