33-årige Jonas demonstrerer fra traktor: "Regeringen har kvajet sig"

500 traktorer kører lørdag igennem København for at demonstrere. TV 2 Lorry har talt med en landmand og en maskinfører, der giver deres grund til at råbe vagt i gevær.

- Regeringen har kvajet sig.

Det mener den 33-årige maskinfører, Jonas Wallin Jørgensen, der til dagligt arbejder på Niemanns Maskinstation, der ligger i Tureby i Køge Kommune.

Han er én af de folk, som i 500 traktorer lørdag er kørt til en demonstration i København, der kulminerer på Langelinie, hvor der holdes taler.

quote Vi råber vagt i gevær, vi råber om hjælp, for det er meget frygteligt for mange folk, der her.

Jonas Wallin Jørgensen

Spørger man deltagerne,  er formålene med demonstrationen mange, men Jonas Wallin Jørgensen demonstrerer mod regeringens opførsel overfor minkavlerne, der blev beordret til at slå alle deres mink ned, selvom der ikke var lovhjemmel.

- Det er en rigtig dårlig sag, og der er mange arbejdspladser, der går tabt her. Vi kører selv gylle for en minkavler i Roskilde, så det kommer også til at gå ud over vores forretning, og vi må gå ned i kadence, siger han, der selv bor på Stevns.

At så mange landmænd og andet godtfolk som ham selv står sammen i dag varmer:

- Det er virkelig flot, at så mange stiller op. Vi råber vagt i gevær, vi råber om hjælp, for det er meget frygteligt for mange folk, der her, siger han.

Ud af de 500 tilmeldte traktorer har 86 krydset Storebæltsbroen for at deltage. Resten er fra Sjælland.

Her ses billeder fra traktorernes tur ind mod Langelinie.
Her ses billeder fra traktorernes tur ind mod Langelinie.
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

"Når uret bliver en pligt, bliver modstand en pligt"

Landmanden Ole Christiansen, der har sin egen gård ved Roskilde Syd, er også én af demonstranterne, der i protest mod regeringen lørdag triller gennem København.

Ole Christiansen er landmand i Roskilde Syd, og han er én af de mange demonstranter, der har taget traktoren ind til København lørdag.
Ole Christiansen er landmand i Roskilde Syd, og han er én af de mange demonstranter, der har taget traktoren ind til København lørdag.
Foto: Sofie Myhre/TV 2 Lorry

På sin traktor har han klistret er skilt, hvor der står: "Når uret bliver en pligt, bliver modstand en pligt".

Ole Christiansen var én af de mange landmænd, der havde taget traktoren ind til København. Han kaldte det historisk.


- Grunden til at jeg er med, at er den seneste tid overgreb på langbruget - herunder mine kollegaer i minkbranchen. Det fik bægret til at flyde over. Og jeg kører med for at hylde grundloven. Alle er flasket op med, at vi skal overholde grundloven - uanset om man er politiker eller landmand, siger han.

- Jeg håber, at vi med demonstrationen får sagt: Nok er nok, til den regering, der sidder der lige nu, siger han.

Som landmand føler han sig generelt overvåget i alt, hvad han laver, og han mener, at mange selvstændige erhverv mærker "myndighedernes overgreb".

Jeg overvåges med, hvad jeg har på marker, hvordan jeg gøder, hvilket plantebeskyttelse, jeg bruger. Jeg bliver set over skulderen, og hvis jeg ikke indberetter alt, så bliver jeg sanktioneret. Jeg har ikke noget imod indberetning, men man skal klappe hesten. Det er et overvågningssamfund, vi lever i, siger han.

På vejen mod København blev han mødt med vinkende folk i vejkanten og thumbs up i massevis.

- Der er en fællesskabsfølelse. Nu står vi sammen, siger han.

Demonstrationen begyndte klokken 10.00, hvor traktorerne begyndte deres vej gennem København til Langelinie. Omkring 14.30 bliver de ledt ud af byen igen.

"Akademikerne, der styrer landet, er egenrådige"

Derudover ligger omkring 40 kuttere ved kaj på Langelinie. En af dem sejles af Jakob Jørgensen, der er medlem af Gilleleje Fiskeriforening.

Det er vi, fordi vi synes, at de akademikere, der styrer vores land er egenrådige. Det går hårdt ud over fiskeripolitik. Vi blev fiskere, fordi vi kunne lide havet, men vi føler efterhånden ikke, at der er plads til det, siger han.

- Og vi vil støtte op om landmændene. Der er for langt mellem by og land - og alle beslutninger bliver truffet hen over hovedet på os. 

Han er glad for demonstrationens omfang:

- Man bliver da lidt varm om hjertet. Det kan da være, at det virker noget denne gang. Vi er måske naive, måske er det derfor, vi stadig er fiskere, siger Jakob Jøgensen.

Jakob Jørgensen er én af de omkring 40 fiskere, der demonstrerer sammen med landmændene lørdag ved Langelinie.
Jakob Jørgensen er én af de omkring 40 fiskere, der demonstrerer sammen med landmændene lørdag ved Langelinie.
Foto: Privatfoto

S-ordfører om demonstration: Forstår godt frustrationen

TV 2 har talt med Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, der godt forstår demonstranternes frustration:

- Jeg forstår godt frustrationen og budskabet, der kommer fra demonstranterne. Der skete en fejl i forhold til den lovhjemmel, der var, men jeg er nødt til at sige, at grundlaget for beslutningen var en klar risikovurdering fra sundhedsmyndighederne, siger han til TV 2. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Jørgen Olsen Fredens Havn

- Hvad nu, hvis jeg stillede 20 udrangerede campingvogne ind i Kongens Have?

Rækkehuse i Tingbjerg

Stor interesse for at købe ejerbolig i hård ghetto

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 22.08.48

Undersøgelse udpeger Egedal som landets bedste kommune

20_percent

playLeif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere