Virusfrygt: Kommune sætter massivt ind for at standse mutations-udbrud

Københavns Kommune har sat plakater op i opgange, og der er blevet sms'et beskeder til borgere med anbefaling om at lade sig teste, efter fundet af en smitsom coronavariant på Østerbro. Virolog frygter dog en anden variant i påsken.

Styrelsen for Patientsikkerhed har opsporet flere tilfælde af en mere smitsom variant af coronavirus på Østerbro i København.

Endnu er det uvist, om der er tale om den brasilianske eller sydafrikanske variant, på trods af det tirsdag aften forlød, at det var den brasilianske variant.

Styrelsen for Patientsikkerhed har onsdag formiddag beklaget, at man fik fejlinformeret Københavns Kommune.

Der kommer til at gå yderligere nogle dage, før man endeligt kan fastslå, om det er den ene eller den anden variant. Sikkert er det dog, at der er tale om én af de to nævnte varianter, som er mere smitsomme end den klassiske corona.

I mellemtiden er Københavns Kommune gået i gang med en omfattende smitteopsporing på Ydre Østerbro, men kommunen må efter aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed ikke fortælle det eksakte sted med den begrundelse, at folk måske kan identificeres.

- Uden at jeg kan sige præcist, hvor det er, så kan jeg komme det nærmere, at mutationen er fundet i den nordvestlige del af det ydre Østerbro. Her er der blevet sat plakater op i opgangene og sendt sms’er ud til omkring 750 mennesker i nærområdet med opfordring om at lade sig teste. Og så håber vi, at rigtig mange gør det samme som i Nordvest, og stiller sig op i køen og lader sig teste, så smitten ikke når videre, siger Københavns sundhedsborgmester Sisse Marie Welling (SF) til TV 2 Lorry.

Ud fra et forsigtighedsprincip kontakter Styrelsen for Patientsikkerhed også de smittedes nære kontakters nære kontakter med henblik på, at også disse skal testes og i isolation.

Virolog: Smitten skal stoppes

Ifølge professor i eksperimentel virologi, Allan Randrup Thomsen, så er både den brasilianske og sydafrikanske variant mere smittefarlig end de standard corona-stammer, vi har i Danmark. Dog er de efter al sandsynlig mindre smittefarlige end den britiske variant – men de kan hver især godt skabe store problemer, hvis de bliver udbredt.

quote Det er vigtigt at stoppe udbredningen af den her variant, fordi den potentielt kan udvikle sig til mere

Allan Randrup Thomsen, virolog


- Der er en vis usikkerhed over, hvorvidt vaccinerne er effektive mod de her varianter. Meget taler for, at de har en nedsat følsomhed, men WHO mener, at vores vacciner stadig vil virke, selvom de ikke er helt så effektive som mod den klassiske corona og den britiske variant, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2 Lorry.

Essensen af den brasilianske og den sydafrikanske mutation er - ifølge virologen - at man muligvis godt kan blive inficeret, selvom man er vaccineret eller immun. Og dermed kan man muligvis sprede den videre.

- Det, der også er ubehageligt, det er en situation, hvor en virus inficerer en immun person. Så kan der foregå udvælgelse af varianter, som kan være mere modstandsdygtige end det der oprindeligt er kommet ind i personen.

- Derfor er det vigtigt at stoppe udbredningen af den her variant, fordi den potentielt kan udvikle sig til mere end de egenskaber, den har, siger Allan Randrup Thomsen.

Han er dog ikke voldsomt bekymret, fordi der hidtil kun er fundet meget få tilfælde af både den brasilianske og sydafrikanske mutation. Derfor kan man godt mødes fem personer til påskefrokost på Østerbro, som restriktionerne fortsat foreskriver.

- Den tilfældige udbredning er hæmmet med de restriktioner, vi har. Men på grund af risikoen for, hvad den kan udvikle sig til, selvom en del af befolkningen er vaccineret, så skal vi have stoppet smittekæden, så den ikke udvikler sig mere.

- Min største bekymring hen over påsken er dog den britiske variant, som vi vil komme til at se i stigende grad - især hvis folk forsamler sig og ikke tænker sig om, lyder det fra Allan Randrup Thomsen, der fremhæver testning, smitteopsporing og isolation, som de afgørende faktorer for, at det lykkedes at få bugt med den sydafrikanske variant i nordvestkvarteret i starten af marts.

quote Vi opfordrer også alle på Østerbro til at blive testet, så hurtigt de kan

Allan Marouf, formand for Østerbro Lakaludvalg

Lokaludvalg bakker op

Københavns Kommune opfordrer i øvrigt alle københavnere til at lade sig teste. Og den opfordring deler formanden for Østerbros Lokaludvalg, Allan Marouf.

Allerede tirsdag aften vendte han situationen med formandskabet i lokaludvalget, som er enige i at anbefale alle medborgerne i den ramte bydel om at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, så man ikke samles for mange rundt om påskebordet.

- Vi opfordrer også alle på Østerbro til at blive testet, så hurtigt de kan. Jeg synes, vi skal holde afstand, huske at spritte af og ellers følge de gode råd fra vores myndigheder, siger han til TV 2 Lorry.

Allan Marouf er helt sikker på, at Østerbro nok skal komme stå sammen og klare udfordringen uden at udbrede smitten yderligere.

- Jeg har boet 47 år på Østerbro, og jeg ved, at folk her er fornuftige, så jeg er sikker på, at de fleste gør det rigtige og ikke bare overhører anbefalingerne, siger han.

Fakta om de 5 coronavarianter SSI holder øje med

* Virusvariant B117:

Varianten blev første gang påvist i september sidste år i England.

Der er bred enighed om, at varianten er mere smitsom end de gængse varianter af coronavirus. Den øgede smitsomhed er vurderet til at være mellem 35 og 75 procent. I Danmark viser det relative kontakttal for varianten, at den er 55 procent mere smitsom end andre varianter.

Analyser har indikeret, at B117 ikke har medført alvorligere sygdom. Foreløbige resultater fra nyere studier tyder dog på, at der kan være øget dødelighed ved infektion med varianten.

Om B117 forårsager alvorligere sygdom undersøges yderligere. Foreløbige resultater antyder kun let nedsat følsomhed over for neutraliserende antistoffer.

I England har man dog fundet B117 med en ekstra mutation, E484K. Det er bekymrende, skriver SSI, for studier har vist, at E484K giver nedsat følsomhed for antistoffer. Det er ifølge SSI ikke tilfældet i Danmark.

* Virusvariant B1351:

Denne virusvariant blev første gang påvist i Sydafrika i oktober sidste år.

Den har flere mutationer i spike-proteinet på overfladen af virusset. Særligt tre af dem - K417N, E484K og N501Y - bekymrer forskerne. Det er nemlig muligt, at nogle af dem kan påvirke variantens smitsomhed eller følsomhed for antistoffer.

Studier har vist, at E484K-mutationen giver nedsat følsomhed for antistoffer. Nedsat følsomhed for antistoffer giver en bekymring for vacciners effekt på denne variant og for risikoen for at blive smittet igen.

Der har tidligere været berettet om 13 registrerede tilfælde af varianten med den pågældende mutation. Derudover melder Københavns Kommune fredag om et udbrud i kvarteret Nordvest uden at nævne, hvor mange der er bekræftet smittet.

* Virusvariant P1:

I januar i år rapporterede Brasilien og Japan om varianten P1, der første gang blev fundet i den brasilianske by Manaus og hos rejsende fra Japan, der havde været i Brasilien.

Varianten har ti mutationer i spike-proteinet. Særligt tre af dem er vigtige at holde øje med. Da varianten har mutationen N501Y, som også den britiske og den sydafrikanske variant har, er der stor mistanke om, at varianten P1 har øget smitsomhed. Det er dog ikke endeligt bevist.

Det vides ikke, om varianten giver alvorligere sygdom.

P1 har også mutationen E484K, som studier har forbundet med nedsat følsomhed for antistoffer.

* Virusvariant P2:

Denne variant blev fundet i Rio de Janeiro i Brasilien i slutningen af december sidste år.

Ligesom varianten P1 har denne variant også mutationen E484K, som studier forbinder med nedsat følsomhed for antistoffer. Det vides ikke, om varianten giver alvorligere sygdom.

* Virusvariant N439K:

Varianten blev første gang påvist i Skotland i marts sidste år, men den er også set i en række andre lande. I Europa er det især i Slovenien, Tjekkiet og Rumænien.

Der er øget fokus på denne variant, da studier viser, at N439K blandt andet indikerer nedsat følsomhed over for antistoffer.

Der er ikke evidens for, at denne variant påvirker effekten af vacciner. Der er heller ikke noget, der tyder på øget smitsomhed eller et alvorligere sygdomsforløb.

Der er ikke noget i denne variant, der tyder på, at den er mere alvorlig end det generelle billede med coronavirus i Danmark.

Kilde: Statens Serum Institut (SSI).


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik