Vintertjenesten er forberedt - 1200 tons salt ligger klar til vinterkulden

Natten til fredag var det københavnske vinterberedskab i sving for første gang denne vinter.

Vinteren er på vej, og mange har allerede mærket den første vinterkulde bide.

Vinterberedskabet i hovedstadsområdet er dog fuldstændig klar til at rykke ud, når kulden rammer veje og fortove.

De fleste større veje er faktisk allerede blev saltet, da der fredag blev saltet præventivt på de Københavnske veje og cykelstier. Når det for alvor bliver koldt, så er Københavns saltlagre klar til de kommende udfordringer.

- Vi har en vagt, der sidder og kigger på skærme hele dagen. Når han beslutter sig, så trykker han på knappen og indkalder omkring 50-200 medarbejdere, som så skal møde op helst inden for 45 minutter, siger Per Engqvist, Enhedschef Københavns Kommune.

Ifølge ham har man været klar til at imødekomme vinterkulden forholdsvis længe.

- Vi sørger selvfølgelig for, at vores køretøjer er vedligeholdt og bliver gjort klar. Så går folk i beredskab - vi har tre forskellige, som har et døgn af gangen. Og til sidst sørger vi for, at vores saltlagre er fyldt op. Vi har 1200 tons liggende på to lagre – et på Amager og et i Valby, siger Per Engqvist.

På en gennemsnitsvinter bliver der brugt 6000 tons salt i Københavns Kommune, så de to lagre skal fyldes op jævnligt.

Solskin bliver muligvis afløst af snebyger

Ifølge TV 2 Vejret er det meget smukke og klare vejr, vi har haft lørdag, under angreb fra vest. Inden skyerne kommer, kan man nyde vintersol søndag, men det klare vejr betyder også, at det bliver koldt i nat. De fleste steder kommer temperaturen ned under frysepunktet på trods af, at skyerne presser sig på.

Først på natten kan temperaturen komme ned på 4 graders frost, men med flere skyer stiger temperaturen sidst på natten.

Ved solopgang kan man forvente frost de steder, det er klart, men selv i områder med skyer kan vejtemperaturen være under frysepunktet. Der er risiko for pletvis rimglatte veje.

I morgen- og formiddagstimerne vil der være nogen sol. Hen på eftermiddagen vil skydækket være mere tæt, og der er risiko for slud- eller snebyger - særligt sent på eftermiddagen og til aften.

Vinterfakta

• På en normal vinter har Vejdirektoratet udkald til saltning gennemsnitligt 107 gange, og der bliver brugt 58.700 tons salt.

• Udkald til saltning betyder det antal udkald, der har været på Vejdirektoratets ruter landet over. Et udkald svarer til, at der har været kaldt ud på samtlige ruter én gang.

• Vinteren i Vejdirektoratet varer fra oktober til maj, hvor Vintercentralen overvåger vejenes temperaturer hele døgnet.

• Vejdirektoratet har cirka 250 saltspredere og cirka 600 sneplove, som kan gå i aktion.

 

Kilde: Vejdirektoratet


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik