Vilde heste på vej til Amager

Amager har allerede fritgående kvier af racen skotsk højlandskvæg. Nu kommer der også vilde heste til.

Hvis du engang senere på denne måned ser fire heste løbe omkring på Amager Fælled, så skal du ikke ringe til politiet og fortælle dem om løsslupne heste. For det er meningen, at de fire heste skal være der. 

Københavns Kogræsserlaug, der allerede har skotsk højlandskvæg gående på en del af Amager Fælled oplyser nemlig, at der nu også er heste på vej. Og der er tale om vilde heste, der stort set kan klare sig selv uden menneskelig indblanding.

Siden 2015 har krogræsserlauget haft fritgående kvæg på Fælleden. Det er kvier af typen skotsk højlandskvæg. I starten var kvæget løs på fælleden om sommeren, men projektet blev udvidet, så de to sidste vintre har kvierne også gået frit.

Naturpleje og bøffer

Der er flere formål med de fritgående kvier. Det handler dels om naturpleje af fælleden, hvor kviernes afgræsning øger biodiversiteten og giver plads til flere blomster - og dermed flere insekter.

Dertil producerer kogræsserlauget kød til sine medlemmer, og målet er, at det skal ske på et bæredygtigt grundlag. Samtidig formidler foreningen viden om dyr, mad, etik og natur.

Og nu er der altså heste på vej. Men Københavns Kogræsserlaug oplyser, at de i modsætning til kvæget, ikke skal spises. Til gengæld bidrager hestene yderligere til naturplejen, idet de spiser andre former for grønt end kvierne og derfor også giver deres bidrag tl at øge biodiversiteten

Robuste heste

- Vildhestenes robusthed og fordøjelsessystem gør, at de vil kunne gnave sig igennem store mængder af føde med lavt næringsindhold, som vores skotske højlands kvæg går uden om, oplyser Københavns Kogræsserlaug.

Og nu om dage skal man hverken til Det Vilde Vesten eller til Camarque i Frankrig for at støde på vilde heste. Faktisk kan man nøjes med at tage til Langeland. Her har Naturstyrelsen store arealer, hvor der går Exmoor vildheste rundt, og det er fra denne gruppe, Københavns Kogræsserlaug har købt de fire kommende Amager-heste.

Hestene ankommer til Amager Fælled midt i oktober 2020.

På Amager Fælled er der i dag skotske højlandskvæg. Nu kommer der også en lille flok vilde heste.
På Amager Fælled er der i dag skotske højlandskvæg. Nu kommer der også en lille flok vilde heste.
Foto: Morten Sørensen