Vi husker: Den aften muslimer, jøder og kristne stod sammen

For fem år siden blev København ramt af et terrorangreb, og det førte til en kæmpe mindehøjtidelighed, hvor tusinder af mennesker stod sammen mod terrorismen.

Den 14. februar 2015 ramte et terrorangreb Danmark. Omar Abdul Hamid el-Hussein skød og dræbte filminstruktør Finn Nørregaard på Krudttønden i København. Han sårede yderligere 3 politifolk.

Om natten angreb han synagogen i Krystalgade og dræbte vagten Dan Uzan, og sårede yderligere to betjente. Gerningsmanden blev dræbt i forbindelse med en skudveksling med politiet senere på natten.

quote Der er alt mulig grund til, at vi føler vrede. Vrede over at mørke kræfter forsøger at tage det mest dyrebare, vi har.

Frank Jensen, Københavns overborgmester

To dage efter stod danskerne sammen i en kæmpe mindehøjtidelighed foran Krudttønden. Hele 30.000 var mødt op, og det er sjældent set, at så mange viser deres støtte ved en mindehøjtidelighed.

At der var mange fremmødte, fremhævede Frank Jensen også i sin tale på selve aftenen for mindehøjtideligheden.

- Der er alt mulig grund til, at vi er kede af det. Der er alt mulig grund til, at vi føler vrede. Vrede over at mørke kræfter forsøger at tage det mest dyrebare, vi har. Nemlig vores frihed, vores tryghed, vores demokrati og vores ytringsfrihed. Derfor er jeg også rigtig glad for at se så mange tusinder af borgere er mødt op her i aften for at vise, at vi står sammen, sagde overborgmester Frank Jensen i sin tale ved mindehøjtideligheden for fem år siden.

Københavns overborgmester Frank Jensen var den første på talerstolen ved mindehøjtideligheden.
Københavns overborgmester Frank Jensen var den første på talerstolen ved mindehøjtideligheden.
Foto: TV 2 Kosmopol

Under talen blafrede de fremmødtes fakler i vinden og mange stod med blomster, som blev knuget ind til kroppen.

”Vi passer på hinanden”

Frank Jensen var ikke den eneste taler den aften. Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt talte også til forsamlingen om at stå sammen.

- Når andre forsøger at skræmme os og splitte os, så er vores svar altid et stærkt fællesskab. Vi er stålsatte på at stå vagt om vores værdier. Vi insisterer på at værne om vores frihed. Vi passer på hinanden, sagde daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin tale.

quote Nu skal vi stå sammen og fortsætte den hverdag, vi kender. Sige hvad vi mener. Tro på det, vi tror på. Leve vores liv i frihed. Være dem vi er.

Helle Thorning-Schmidt, daværende statsminister

Ud over sammenhold lagde Helle Thorning-Schmidt vægt på, at danskerne ikke ændrer deres liv på grund af terrortruslen.

- Nu skal vi stå sammen og fortsætte den hverdag, vi kender. Sige hvad vi mener. Tro på det, vi tror på. Leve vores liv i frihed. Være dem vi er. Det er det, vi gør sammen her i aften. Vi står skulder ved skulder. Muslimer, jøder, kristne. Mennesker af forskellig politisk overbevisning. Vi står sammen som danskere, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Helle Thorning-Schmidt var også på talerstolen, hvor hun lagde vægt på sammenhold og at fortsætte hverdagen.
Helle Thorning-Schmidt var også på talerstolen, hvor hun lagde vægt på sammenhold og at fortsætte hverdagen.
Foto: TV 2 Kosmopol

Det var ikke kun i København, at folk samledes for at ære de dræbte, og stå mod terrorismen. I resten af Danmark var der også mindehøjtidelighed. Både på Rådhuspladsen i Aarhus og ved Esbjerg Rådhus, på torvet i Svendborg og foran den danske ambassade i Tysklands hovedstad, Berlin.

Udlandet var med danskerne den aften

Terrorangrebet vækkede stærke følelser ikke kun hos danskerne, men også i udlandet. Straks efter angrebene viste bl.a. Paris’ daværende borgmester Anne Hidalgo sin støtte, og sammen med viceborgmesteren, Patrick Klugmanden, kom hun til Danmark for at deltage i mindehøjtideligheden.

Folk stod med både fakler og blomster under mindehøjtideligheden.
Folk stod med både fakler og blomster under mindehøjtideligheden.
Foto: TV 2 Kosmopol

I Paris havde de selv lige haft terroren tæt inde på livet, da et stort terrorangreb mod det franske satiremagasin på Charlie Hebdo dræbte 20 personer fem uger forinden. 

USA's daværende ambassadør Rufus Gifford og den daværende svenske statsminister, Stefan Löfven (S) deltog også ved mindehøjtideligheden i Danmark.

Musikken til mindehøjtideligheden blev leveret af Marie Carmen Koppel med broderen Benjamin Koppel, Pernille Rosendahl og den tyrkiske musiker Fuat Talaj.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik