Vandstanden stiger: Men her tager de det med knusende ro

DMI har varslet forhøjet vandstand i dag, og i Roskilde og Frederikssund holder man nøje øje med situationen.

Udsigten og beliggenheden er fantastisk i de gamle kanonbådsskure på Holmen i København. 

De ligger med den ene ende direkte ud til vandet, men på en dag som i dag kommer vandet faretruende tæt på. Faktisk helt hen til terrassedørene. Kanonbådsskurene er ombyggede og huser i dag en række kreative virksomheder, og en af dem er 3XN Arkitekter. 

Her er de ansatte vant til, at vandet kommer endog meget tæt på.

- Det her er ingenting, siger Anja Lundsgaard Hansen, der er office manager i arkitektfirmaet.

Hun forklarer, at de store glasdøre, der vender ud mod vandgraven, er udstyret med låsemekanismer, så selv når vandet står et godt stykke op over dørens kant, så trænger der ikke vand ind i arkitektvirksomheden.

- Hver gang vi får nye ansatte, så er det en af de ting, jeg understreger meget tydeligt - at de absolut ikke må glemme dørenes lukkemekanismer, forklarer hun.

DMI har udsendt varsler

Og hvor man på Holmen tager vandstanden roligt, så er der andre steder - for eksempel i Roskilde Fjord, hvor der bliver holdt meget nøje øje med vandet. 

For DMI har udsendt varsler om forhøjet vandstand, som gælder både Roskilde Fjord-området samt Isefjord og den sydlige del af de danske kyster. 

- Vi har kraftig nord-nordvestvind, og det presser vand ned i Kattegat og videre til bælterne og Øresund. Samtidig er der et lavtryk, der lige nu ligger over Baltikum. Vest for det lavtryk er der nordenvind, som presser vandet ned gennem Den Botniske Bugt - og fra Bornholm kan det kun komme vestpå. Derfor er der høj vandstand i det sydlige Danmark, mens den høje vandstand i Roskilde Fjord og Nordsjælland skyldes vandet fra Kattegat, forklarer vagthavende meteorolog i DMI, Mette Zhang.

quote Går du en tur langs stranden, vil du tydeligt kunne se, at stranden er mindre, end den plejer.

Mette Zhang, vagthavende meteorolog, DMI

Ved Hornbæk meldes der også om høj vandstand, men her toppede det, lige inden man nåede varselskriteriet.

Instituttet har i dag indkaldt ekstra mandskab for at overvågne vandstanden ved kysterne, men ifølge Mette Zhang er der ikke egentlig fare på færde.

- Men går du en tur langs stranden, vil du tydeligt kunne se, at stranden er mindre, end den plejer, siger hun.

Høj vandstand i Roskilde

Et af de steder, man - desværre - er nødt til at holde godt øje med vandstanden, når den stiger - det er i Roskilde Fjord. Og i dag varsles der om 1,2 til 1,3 meter over normal vandstand. 

Presse- og kommunikationskonsulent i Roskilde Kommune, Lars Elmsted, fortæller til TV 2 Lorry, at han selv netop har været en tur rundt for at se på situationen.

- I Jyllinge Nordmark er sluserne blevet lukket og pumperne ved det nye dige er sat i gang. Inde i Roskilde Havn er der sat planker i den mur, der beskytter dem, der bor lige ned til havnen. Vandet stod lige under molekanten, og vi forventer, at det vil stige 20-25 centimeter endnu, så det kommer nok lidt over molekanten visse steder, siger han.

Lars Elmsted fortæller også, at Vikingeskibsmuseet, der er ofte er udsat, har valgt at lægge såkaldte watertubes ud for at beskytte bygningen.

- Så alle de tiltag, vi har sat i værk, er nu i brug, og det fungerer, siger han.

quote Vores beredskab sidder yderst på stolen.

Steven Holst, kommunikationsmedarbejder, Frederikssund Kommune

Også længere nordpå - i Frederikssund - følger de situationen tæt.

- Vi lagde selv en prognose ud tidligere i dag, som sagde, at vandet kunne nå 135 centimeter over normal nord for Kronprins Frederiksbro og 130 centimeter syd for broen. Det er ved 130 centimeter vi iværksætter beredskab med watertubes og så videre. Men seneste prognose fra DMI varsler noget lavere, så det tyder på, at vandstanden ikke bliver kritisk denne gang, selv om det er tæt på. Vi holder godt øje, og vores beredskab sidder yderst på stolen, siger Steven Holst, der er kommunikationsmedarbejder i Frederikssund Kommune.

Havemøblerne stak af

Og tilbage hos 3XN Arkitekter fortæller Anja Lundsgaard Hansen, at man der er vant forhøjet vandstand, og at den i flere tilfælde har været langt højere end i dag.

quote Så kom der en venlig hundelufter og fortalte, at et af vores haveborde lå og flød rundt helt nede ved Christiania

Anja Lundsgaard Hansen

- Jeg har været her i 6,5 år nu, og jeg har da oplevet, at vandet står så højt, at jeg bare lige skal bukke mig ned - så står jeg og kigger ind under vandoverfladen og kan se alt muligt mærkeligt flyde rundt, siger hun.

Et år gik det ud over de udemøbler, som ligger under firmaets terrasse. De er lænket fast, så de ikke flyder væk, når vandstanden er høj. Men pludselig var en af kæderne gennemtæret.

- Så kom der en venlig hundelufter og fortalte, at et af vores haveborde lå og flød rundt helt nede ved Christiania. Da vi var var ude og kigge, var det ikke det eneste bord, der manglede, siger hun.

DMI forventer, at den forhøjede vandstand topper sidst på dagen, og at den ved 23-tiden i aften igen begynder at nærme sig det normale.

Hvad undrer du dig over?