Unikt fiskerimiljø bevares 20 år endnu - men forening frygter fortsat fremtiden

By & Havn har indgået 20-årige lange lejekontrakter med sejlklubber og fiskerforeninger i Fiskerhavnen ved Stejlepladsen. Fiskerhavnens Venner er glad for selve lejeaftalen, men frygter fortsat for stedets fremtid.

Brugere og beboere i Fiskerhavnen ved Stejlepladsen i København får nu en større vished om fremtiden.

Mandag oplyser By & Havn, der ejer området, således, at man har indgået 20-årige lejekontrakter med havnens fiskerforening, sejlklubber og Fiskerhavnen Aps.

Det er en nyhed, der glæder Pernille Sonne, formand Fiskerhavnens Venner. 

- Vi er meget glade for lejeaftalen. Det er jo en forudsætning for, at bådeklubberne og fiskerforeningerne kan blive i havnen, siger Pernille Sonne til TV 2 Lorry.

Fiskerhavnen bliver nærmeste nabo til nybyggerierne på Stejlepladsen i København.
Fiskerhavnen bliver nærmeste nabo til nybyggerierne på Stejlepladsen i København.
Foto: By & Havn

- Når det så er sagt, så havde vi håbet, at kontrakten havde været længere. For hvordan ser området derned ud om 20 år? Der er formentligt nok en masse ejerlejligheder med et lidt andet klientel end de mennesker, der er der nu. Så vi frygter stadig, at der kan ske en gentrificering i området, siger hun.

Skal skabe tryghed

Lejeaftalen kommer godt en uge efter, at et flertal i Teknik- og Miljøudvalget på Rådhuset i København gav grønt lys til de udskældte nybyggerier på Amager Fælled og Stejlepladsen, der skal skaffe penge til at afbetale gæld for metrobyggerierne i hovedstaden.

Længe har Fiskerhavnens brugere og beboere gruet for udsigten til at høje nybyggerier ville afløse den vilde natur på Stejlepladsen.

quote Netop trygheden for, at alle kan fortsætte deres aktiviteter og fællesskaber mange år frem på både land og vand, er noget af det, vi har prioriteret højt

Direktør i By og Havn, Anne Skovbro

Men de nye lejeaftaler - der ikke kan opsiges - skulle gerne give Stejlepladsens naboer ro og vished, mener direktør i By & Havn, Anne Skovbro.

- Netop trygheden for, at alle kan fortsætte deres aktiviteter og fællesskaber mange år frem på både land og vand, er noget af det, vi har prioriteret højt, siger hun i en nyhed på By & Havns hjemmeside. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Sådan ser Stejlepladsen ud i dag.
Sådan ser Stejlepladsen ud i dag.
Foto: Cecilie Midskard Hundebøll/TV 2 Lorry

At lejeaftalen skaber tryghed, er Pernille Sonne på sæt og vis enig i.

- Det er fuldstændig rigtigt, at det giver os noget tryghed, men vi havde nu gerne set, at aftalen varede lidt længere, siger Pernille Sonne til TV 2 Lorry.

- Og selvom vi er glade for lejekontrakten, frygter vi nu stadig, at den helt unikke atmosfære, der er omkring havnen, kan forsvinde med tiden, i takt med at der bliver bygget boliger rundt omkring. Vi frygter, at alle de særlige og skæve områder forsvinder fra byen.

Plads til brugere

Der skal fremover både være plads til, at Fiskerhavnens nuværende brugere skal kunne folde sig ud med fiskenet og bundgarnspæle på Stejlepladsen, ligesom der skal være fri adgang til kysten, lyder det fra By & Havn.

- Vi har helt fra begyndelsen lagt stor vægt på, at Stejlepladsen skal udvikles i respekt for det lokale og maritime miljø, og af lokalplanforslaget fremgår det også, at vi vil trække Fiskerhavnens særlige egenart med ind i den kommende bebyggelse, siger direktøren og uddyber:

- På Stejlepladsen kommer man derfor ikke til at bo i den klassiske københavnerkarré, men i et mangfoldigt og varieret byggeri af rækkehuse og åbne klyngebebyggelser i mange farver og højder, som spiller sammen med områdets eksisterende huse og havnemiljø, siger Anne Skovbro. 

By & Havn håber, at Stejlepladsens nye beboere vil vælge stedet til, fordi de netop gerne vil det eksisterende fællesskab og havnemiljø og ser en stor glæde og attraktionsværdi i det.

Der skal bygges private lejeboliger og 200 almene boliger på Stejlepladsen. Københavns Borgerrepræsentation skal tage endelig stilling til byggeriet i begyndelsen af februar.

TV 2 Lorry besøgte i 2018 fiskerihavnen i Københavns Sydhavn. Få et indblik i det unikke havnemiljø her:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere