Unge kvinder valfarter til avancerede uddannelser på IT-Universitetet

De nyeste ansøgningstal til de videregående uddannelser viser, at flere og flere kvinder søger ind på avancerede uddannelser på IT-Universitetet.

03:02

Det er ved at være fortid, at mændene dominerer i IT-branchen. Flere og flere kvinder søger ind på avancerede uddannelser på IT-Universitetet.

Softwareudvikling, Data Science og Global Business Informatics.

Det er nogle af titlerne på de uddannelser på IT-Universitetet i København, som flere unge kvinder gerne vil studere.

IT-universitet i København oplever en markant stigning i antallet af kvinder, der søger ind på de mere avancerede tekniske uddannelser.

Det viser de nyeste ansøgningstal til de videregående uddannelser, som blev offentliggjort i søndags. 

Agnes valgte IT over psykologi

22-årige Agnes Hardy Bertelsen kommer fra Gentofte og bor i København, og hun er en del af den statistik. Hun er nemlig en af de unge kvinder, som har valgt at læse på IT-Universitetet.

Jeg har en drøm om, at dét og vælge en IT-uddannelse bliver mindst ligeså normalt, som at vælge en sygeplejerskeuddannelse.

Agnes Hardy Bertelsen, studerende, softwareudvikling, IT-Universitetet

Agnes Hardy Bertelsen vil gerne være en inspirationskilde til andre unge kvinder, der overvejer at vælge en karriere i IT-branchen.  Foto: Anders Nordahl / TV 2 Lorry

Hun kommer ikke fra en familie, der arbejder med IT eller computere, og hun troede egentlig, at hun skulle læse psykologi eller litteraturvidenskab.

Men i sidste ende faldt hendes valg på softwareudvikling. 

Læs også Markant fremgang: De unge vælger lange it-uddannelser

- Softwareudvikling handler rigtig meget om at skabe. Det er udvikling af hjemmesider og apps. Vi skriver alle koderne, der ligger bag alle de systemer, som vi allesammen bruger hver dag, siger Agnes Hardy Bertelsen, der altså studerer softwareudvikling på IT-Universitetet i København.

Jeg tror, man skal lade være med at sætte sine egen begrænsninger, fordi vi måske er vokset op med en formodning om, at piger skal arbejde med pleje og humaniora, og drenge kan søge ind på de tekniske uddannelser.

Anja Monrad, ansvarlig chef i Dell Technologies i Østeuropa. 

Dobbelt så mange mænd som kvinder sidste år

Sidste år var der indskrevet knap dobbelt så mange mænd som kvinder på IT-Universitetet, men flere og flere kvinder har de senere år søgt mod IT-Universitetet som første prioritet.

Det samlede antal kvindelige ansøgere med ITU som førsteprioritet. OBS: Faldet i 2019 skyldes politisk beslutning fra daværende regering. Her blev der ændret på sprogkravene til både Data Science og Global Business Informatics, så man skulle have dansk på højniveau for at søge ind. 

Det samlede antal kvindelige ansøgere, med ITU som førsteprioritet de senere år, er en udvikling, der glæder IT-Universitetet. 

- De kvindelige studerende kan tilføre, at vi får et bredere syn på de produkter, der bliver udviklet og services, som er en del af vores allesammens - både private og arbejdsmæssige hverdag, siger Lene Rehder, studiechef på IT-Universitetet til TV 2 Lorry. 

Læs også IT-Universitetet: Pigerne stormer ind på de teknisk tunge uddannelser

Særligt to uddannelser - de mest tekniske IT-uddannelser, data science og softwareudvikling - har i år fået markant flere kvindelige ansøgere end tidligere. 

På bacheloruddannelsen i data science er der tale om mere end en fordobling i antallet af kvindelige ansøgere, mens tilslutningen til softwareudvikling er endnu højere. 

- Til uddannelsen i softwareudvikling har vi set en stigning på 83 procent af kvindelige førsteprioritetsansøgere, og det er vi naturligvis rigtig, rigtig glade for, siger Lene Rehder. 

Bringer et nyt perspektiv

Agnes Hardy Bertelsen er i gang med sin bachelor. Hun underviser yngre studerende, og så synes hun, det er vigtigt at være med, når teknologien udvikler sig, som den gør konstant. 

Læs også Jubel på universitet: Flere kvinder vil arbejde med IT

- Som kvinde i IT tænker jeg, at jeg kan bringe nogle nye perspektiver til bordet og få nogle nye idéer, som måske ikke ville være kommet frem, hvis der havde siddet otte mænd om bordet, siger hun og tilføjer: 

- Jeg håber på sigt, at det bliver meget mere ligeligt fordelt, så man ikke skiller sig så meget ud ved at være kvinde i IT. 

To kvindelige studerende arbejder på en opgave på IT-Universitetet.  Foto: Anders Nordahl / TV 2 Lorry

Det er vigtigt at være et forbillede, og jeg vil rigtig gerne have indflydelse på, at der er flere piger og kvinder, der vælger IT.

Agnes Hardy Bertelsen, studerende, softwareudvikling, IT-Universitetet

Mere mangfoldighed i branchen

Der er stor efterspørgsel på folk med IT-uddannelser. Det ved Anja Monrad, der har arbejdet i IT-branchen i mere end 25 år. I dag er hun ansvarlig chef for Dell Technologies i Østeuropa og formand for kvindelige ledere i IT-branchen.

Hun er glad for, at der kommer mere mangfoldighed i branchen, og hun mener, der er mange muligheder for kvinder i IT. 

 - IT er jo ikke mere kompliceret end alle mulige andre ting.  Jeg tror, man skal lade være med at sætte sine egen begrænsninger, fordi vi måske er vokset op med en formodning om, at piger skal arbejde med pleje og humaniora, og drenge kan søge ind på de tekniske uddannelser. Men der jo ikke nogle begrænsninger på nogle måder, så det er bare med at komme. Der er virkelig brug for dem, siger Anja Monrad, ansvarlig chef i Dell Technologies i Østeuropa til TV 2 Lorry. 

En af de ting Agnes Hardy Bertelsen laver på studiet er kodning.  Foto: Anders Nordahl / TV 2 Lorry

Agnes Hardy Bertelsen regner også med at læse en kanditat på IT-Universitetet, og hun håber  at kunne inspirere andre unge kvinder til at gå samme vej som hende selv. 

- Det er vigtigt at være et forbillede, og jeg vil rigtig gerne have indflydelse på, at der er flere piger og kvinder, der vælger IT. Jeg har en drøm om, at dét og vælge en IT-uddannelse bliver mindst ligeså normalt, som at vælge en sygeplejerskeuddannelse, siger hun. 

I slutningen af juli får ansøgerne at vide, om de er blevet optaget på en studieplads eller ikke. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik