Ung sæl er flyttet ind ved Sluseholmen i København

Marinbiolog kalder det et sundhedstegn, at sæler i højere grad er blevet udbredte i Øresund.

Beboere og besøgende i området omkring Sluseholmen i den sydlige del af København har i løbet af de seneste dage kunnet få øje på et sælsomt syn.

En ung sæl har nemlig slået sig ned ved indsejlingen til Sluseløbet.

Over de seneste dage har det udviklet sig til at være lidt af en attraktion for de passerende over Stigbordenes gangbro, hvor sælen lader til at have fundet sig en lille badebro, den især holder af.

Her har flere medlemmer af den lokale Facebook-gruppe ivrigt delt fotos af havneområdets nyeste indbygger til stor begejstring for de andre i gruppen.

- Den er virkelig nuttet. Håber, den har det godt der, skriver en bruger.

- Ej, hvor er den sød. Lad os håbe, den bliver boende, skriver en anden.

Et sundhedstegn

Og der er faktisk god grund til at glæde sig over Sluseholmens nyeste indbygger. For det lille, velpolstrede pattedyrs tilstedeværelse i farvandene omkring Hovedstaden er nemlig et tegn på, at Øresunds biologiske tilstand er god.

Det forklarer Jens Peder Jeppesen, der er marinbiolog og akvariechef ved Øresundsakvariet.

Han har over de seneste år bevidnet, hvordan bestanden af sæler er steget kraftigt i Øresund.

- I bund og grund er det et godt tegn, når vi har toprovdyr i farvandet, for det viser, at Øresunds biologiske tilstand er god. Det er en slags kulmination på mange års positiv udvikling, siger Jens Peder Jeppesen.

Meget kan kobles til et efterhånden gammelt forbud mod bundtrawl i Øresund, som langsomt over tid har bevirket, at havmiljøet er kommet i bedring. Det har især de senere år fået bestanden af fisk til at stige. Blandt andet torsk, tun og makrel.

sæl i sydhavnen
Foto: Jens Nørremark-Andersen

Før var de sjældne, nu findes de med lethed

Og altså sæler, for sælers primære kilde til føde er fisk.

- Tendensen er helt klar, at der er blevet flere og flere af dem. For tre-fire år siden så vi sjældent sæler på vores havsafarier, men nu kan vi sejle ud til nogle bestemte rev, hvor der som regel ligger 60-80 af slagsen og daser. Og det er jo et fantastisk syn, siger Jens Peder Jeppesen.

Han fortæller, at Øresundsakvariet i Helsingør med den stigende bestand af sæler i farvandet til næste år har i sinde at introducere såkaldte sælsafarier, hvor man sejler ud for at se på sæler.

Hvad angår den lille sæl i Sluseholmen, så understreger Jens Peder Jeppesen, at det er ret sjældent at se sæler trives i nærheden af urban bebyggelse og mange mennesker.

Han opfordrer dog til, at man holder mindst 30 meters afstand fra sælen for ikke at forstyrre den for meget.

- Og hold for alt i verden din hund væk fra den, siger han og tilføjer:

- At sælen tilsyneladende trives der viser, at de er mere og mere vant til at være tæt på os mennesker og efterhånden har vænnet sig til, at vi ikke skyder dem længere, siger han.

Som udgangspunkt er der forbud mod at skyde sæler i Danmark. Sidse år lempede regeringen dog på reglerne ved at gøre det lettere for fiskere at søge tilladelse til at kunne skyde sæler, der angriber deres fiskegarn.

Den spættede sæl er den mest almindelige herhjemme. Det er også sådan en, der holder til i Sluseholmen. 

Sammen med gråsælen, der er væsentlig større og faktisk er Danmarks største rovdyr, udgør den de to typer af sæler, man kan støde på i de danske farvande.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik