Ung mand risikerer livstid for seriemord på ældre

Tirsdag begynder retssagen mod en 27-årig mand, der er tiltalt for at have slået tre ældre mennesker ihjel i København.

Tirsdag begynder retssagen mod 27-årige James Schmidt, der er tiltalt for at have slået tre ældre mennesker ihjel, så han kunne få fingre i deres kredit- og betalingskort.

De to kvinder og en mand blev sidste år fundet døde i hver deres lejlighed i en rød murstensejendom på Vangehusvej på Østerbro i København.

To af dem var naboer. Den tredje boede blot et par opgange væk.

Eva Hoffmeister, Peter Olsen og Inez Hasselblad nåede at leve 82, 80 og 81 år, inden de ifølge Københavns Politi blev udsat for groft røveri eller forsøg på det og blev dræbt 5. februar, 2. marts og 7. marts 2019.

Datter opdagede drab

Sagen tog sin begyndelse kort efter, at 81-årige Inez Hasselblad døde.

Hendes datter, Malene Hasselblad, undrede sig over den pludselige død - og over at ting stod forkert eller manglede i lejligheden.

Hun besøgte den flere gange, og den første mistanke blev bekræftet, da hun ringede til morens bank og fik at vide, at der havde været aktivitet på hendes konto efter hendes død.

Malene Hasselblad krævede omgående et møde med en efterforsker, og kort tid efter kunne politiet anholde den i dag 27-årige James Schmidt.

Dømt for voldtægt og forsøg på manddrab

James Schmidt blev i 2011 dømt for voldtægt af en 14-årig pige og forsøg på voldtægt og manddrab på sin mors veninde. Dengang gik han under navnet Lual Lual, og som den yngste nogensinde blev han på baggrund af Retslægerådets anbefaling idømt forvaring på ubestemt tid i både byret og landsret.

Højesteret lod dom manden slippe billigere og ændrede dommen til syv års fængsel - netop med henvisning til hans unge alder. Efter at have afsonet samtlige syv år blev han løsladt i 2018.

Specialanklager Søren Harboe fra Københavns Politi hæfter sig forud forsagen om de tre drab ved, at James Schmidt tidligere er dømt for alvorlig kriminalitet - og ved hans stadig unge alder.

Han kalder sagen for både alvorlig og ulykkelig. Men også usædvanlig.

- Det er usædvanligt, at en person bliver tiltalt for tre drab begået uafhængigt af hinanden, siger han til TV 2.

Mulig serie af mord

Skulle James Schmidt ende med at blive kendt skyldig i alle tre drab, vil han være dømt som seriemorder. Den type drabsmand er ifølge Politimuseets leder, Frederik Strand, en sjældenhed i Danmark.

Med baggrund i FBI's definition karakteriserer man i Danmark en seriemorder som en person, der dræber tre eller flere ofre uafhængigt af hinanden og adskilt af tid.

- Man kan tale om, at Amagermanden psykologisk set har seriemorder-træk, men selv han blev alene dømt for to drab, siger Frederik Strand til TV 2.

Det var i det her boligkompleks på Østerbro, at tre personer ifølge politiet blev dræbt i begyndelsen af 2019.
Det var i det her boligkompleks på Østerbro, at tre personer ifølge politiet blev dræbt i begyndelsen af 2019.
Foto: TV 2

Naboer dræbt med en måneds mellemrum

James Schmidt er tiltalt for at have begået det første drab 5. februar på Vangehusvej 1F i stuelejligheden til venstre.

82-årige Eva Hoffmeister blev kvalt, mener politiet. Men hun nåede at blive kremeret, inden man fik mistanke om drab. Dermed kan den manglende obduktion og beviser for kvælning blive et tema i retssagen.

En måned senere er det politiets opfattelse, at James Schmidt igen slog til. Denne gang mod Eva Hoffmeisters nabo i samme opgang, 80-årige Peter Olsen, der ifølge en obduktion blev kvalt.

Det sidste offer, som James Schmidt er tiltalt for at slå ihjel, er 81-årige Inez Hasselblad, der blev dræbt 7. februar. Hun boede på Vangehusvej 1B, under 100 meter fra opgangen, hvor de to første formodede ofre blev dræbt.

Også Inez Hasselblad blev obduceret, og dødsårsagen er angivet til at være kvælning.

I første og sidste tilfælde blev de dødes kredit- og betalingskort misbrugt, mens politiet ifølge tiltalen formoder, at det også var planen med Peter Olsen. At det ikke skete, er det ifølge politiet fordi, James Schmidt ikke kunne finde den dræbtes kreditkort.

Nægter sig skyldig

James Schmidt nægter sig skyldig i drab og røveri, men har frem til nu ikke ladet sig afhøre af politiet.

Ifølge hans forsvarsadvokat, Mie Sønder Koch, er det fordi, flere sagsakter og bilag fra politiet er kommet drypvis eller har ladet vente på sig. De seneste dokumenter blev overleveret til advokaten i sidste uge.

- Min begrundelse har været, at hvis ikke vi har alt efterforskningsmaterialet, så anbefaler jeg min klient ikke at lade sig afhøre, siger Mie Sønder Koch.

Hun oplyser, at James Schmidt vil afgive sin forklaring for første gang i retten tirsdag.

Der er afsat i alt 12 dage til retssagen, og det forventes, at der afsiges dom i Københavns Byret i maj måned.

Anklagemyndigheden går efter at få James Schmidt idømt fængsel på livstid, alternativt en forvaringsdom.