Undrer du dig også? Derfor er Københavns Hovedbanegård blå

Den gamle stationsbygning er onsdag i fornemt selskab.

Hovedbanegården i København er onsdag oplyst i blåt lys. Foto: Bjarke Ørsted

Bilister, cyklister og gående, der onsdag morgen passerede Københavns Hovedbanegård på Vesterbrogade-siden, har muligvis undrede sig over, at den gamle bygning var oplyst i et blåt skær.

Det er der dog en helt særlig grund til.

Læs også Kendt ballerina overraskede pendlere på Hovedbanegården

Onsdag den 20. november lyser et blåt skær over hele verden nemlig på ikoniske bygninger og monumenter, så som Operahuset i Sydney, Triumfbuen i Paris og Empire State Building i New York i anledningen af den årlige FN-dag, Børnenes dag.

Og i København er Hovedbanegården blev valgt til blive oplyst i blå som markering af 30-året for vedtagelsen af FN’s Børnekonvention.

- Hvis man er i tvivl om, hvorvidt konventioner gør en forskel, så står FN’s Børnekonvention på sin 30-årsdag som en lysende ledestjerne, siger Karen Hækkerup, Generalsekretær i UNICEF Danmark i pressemeddelelse.

I Danmark har Børnekonventionen medvirket til blandt andet afskaffelsen af den såkaldte 'revselsesret', så børn ikke længere bliver slået.

For lidt kendskab

Samtidig har konventionen været medvirkende til at trække antallet af børn, der får en uddannelse, i den rigtige retning, og at langt flere børn i dag gennemfører en ungdomsuddannelse.

Men der er også områder, hvor man på konventionens årsdag med rette kan sige, at det skal blive bedre. For eksempel har kun 15 procent af danske børn kendskab til Børnekonventionen.

Det er foruroligende lavt, mener Karen Hækkerup.

- Det bekymrer mig. Børn skal kende deres rettigheder, og det er vigtigt de står fast på at værne om dem. Det er vigtigt, ikke kun for børnenes egen skyld, men også for det samfund de vokser op i og i den grad former, siger hun.

Disse ikoniske bygninger lyser blåt

- Operahuset i Sydney

- Shanghai Tower i Kina 

- Pyramiderne ved Giza i Egypten

- Triumfbuen i Paris

- Brandenburg Tor i Berlin

- Akropolis i Athen

- Tikal-templet i Guatemala 

- Rashtrapati Bhavan i Indien

- Petra i Jordan,

- Al Noor moskeen i Christchurch, New Zealand,

- Panamakanalen

- Taffelbjerget i Sydafrika

- Empire State Building i New York

Det manglende kendskab til Børnekonventionen skal der gøres noget ved, mener UNICEF Danmarks nye Generalsekretær,

Bevidstheden om, at man som barn, uanset alder, køn, religion eller geografi har et sæt fælles, universelle rettigheder, skal frem i lyset.

- Derfor er det vigtigt, at der i dag (onsdag red.) kastes blåt lys over vores lille land for at sætte børns rettigheder på dagsordenen rundt om i de danske hjem, skoler og institutioner.

Det blå skær vil fortsætte onsdag aften og udover Københavns Hovedbanegård vil Industriens Hus også være oplyst i blåt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik