Undrede du dig også? Derfor fløj der torsdag flere fly lavt ind over København

En cocktail af flere ting var skyld i, at man torsdag måtte benytte den såkaldte tværbane i Københavns Lufthavn.

- Plejer flyene at flyve så lavt indover byen?

Nogenlunde sådan har flere københavnere det seneste døgns tid spurgt sig selv og hinanden i flere lokale facebook-grupper.

Torsdag eftermiddag fløj fly med retning mod Københavns Lufthavn nemlig så lavt, at man tydeligere end normalt kunne se og høre de mange fly.

Og årsagen til det skal findes i en kombination af vindforhold og renoveringsarbejde.

Den cocktail var nemlig skyld i, at man torsdag måtte benytte den såkaldte tværbane, som er en landingsbane, man ellers sjældent benytter i Københavns Lufthavn.

Det fortæller Søren Clausen, der er chef for public affairs i Københavns Lufthavn, til TV 2 Lorry.

- Vi har normalt to hovedbaner, som vi bruger, hvor flyene lander enten ind over Øresund eller Kongelunden på Amager, og så har vi tværbanen, som vi benytter under særlige vindforhold. Oveni det har vi nogle reparationer af vores hovedbaner.

- Det betyder, at når vi får vindforhold som i går, samtidig med at vi har det her reparationsarbejde på vores hovedbaner, så bliver vi nødt til at tage tværbanen i brug. Det var det, som skete i går, siger Søren Clausen.

Han forklarer videre, at når flyene lander på tværbanen under de vindforhold - som herskede torsdag – så kommer flyene fra nordvest, og indflyvningsbanen bliver derfor ind over byen.

Kan ske igen

Reparationsarbejdet på hovedbanerne forventes at være færdigt den 20. august og Søren Clausen anslår derfor, at der mens arbejdet pågår vil komme perioder, hvor man bliver nødt til at bruge tværbanen under samme forhold, som det var tilfældet torsdag.

- Det kommer formentlig til at ske igen i perioden, når vindforholdene er sådan, som de var i går (torsdag, red.).

- Vi vil allerhelst undgå at benytte tværbanen og have ind- og udflyvninger over byen, fordi vi ved, at det generer vores naboer.

Han understreger, at Københavns Lufthavn beklager de gener, som flyvningerne giver.

Dog skal man ikke skal frygte nogen natteflyvninger over København. Søren Clausen oplyser nemlig, at tværbanen ikke må benyttes til flyvninger indover byen mellem klokken 23.00 og 06.00.