Underjordiske toiletter har stået tomme i 14 år

Strid mellem kommune og stat betyder, at underjordiske toiletter i Kongens Have forfalder og står ubenyttede hen på 14. år

Kongens Have midt i København er et populært udflugtsmål, som hvert år lokker 3 millioner gæster til.

For mange af gæsterne bliver besøget besværligt, når tissetrangen melder sig. Toiletmulighederne er begrænsede og havens kroge bliver derfor ofte taget i brug. Men der behøvede ikke at være mangel på toiletter.

Langs hegnet ved Konges Have er der 15 pavilloner, der huser forskellige butikker. Ved den formentlig mest benyttede indgang tættest Nørreport står én af de pavilloner tom og nedslidt - og det er bare toppen af isbjerget.

For under jorden gemmer der sig en 100 kvadratmeter stor toiletkælder med en herre- og dameindgang fra pavillonens højre og venstre side.

Københavns Kommune, der ejer pavillonen, har siden 1930 drevet det offentlige toilet i kælderen.

Men i 2006 blev pavillonen og kælderen lukket ned på grund af ’alder og slid’, oplyser økonomiforvaltningen til TV2 Lorry.

Ønsker sig en pæn nabo

Sølvsmeden Else Nicolai Hansen lejer nabopavillonen på den anden side af indgangen. Hun får på ugentlig basis henvendelser fra folk, der ønsker at benytte den, fortæller hun.

quote Det er trist, at den bare står og synker i grus.

Else Nicolai Hansen, sølvsmed

- Jeg kunne bare smaddergodt tænke mig en pæn nabo. Det er trist, at den bare står og synker i grus, siger Else Nicolai Hansen, der har nøgler til pavillonen. For to år siden ville kommunen leje den til hende for 200 kroner om måneden, siger hun.

- Pavillonen har været brugt som opholdsrum for narkomaner, og så blev den spærret af, fortæller Else Nicolai Hansen. Foto: Mats Magnussen.
- Pavillonen har været brugt som opholdsrum for narkomaner, og så blev den spærret af, fortæller Else Nicolai Hansen. Foto: Mats Magnussen.

Nu håber hun på, at den nedslidte pavillon snart bliver taget i brug som offentligt toilet.

- Så vi slipper for at se på de opstillede festivaltoiletter og folk, der tisser i buskene, siger hun

Også på den anden side af gaden hos restaurant Garden er den tomme og nedslidte pavillon kilde til frustration. Her oplever ejerne ofte, at folk gerne vil låne toilettet

- Men det kan vi ikke rigtigt lade dem, for så skal vores egne gæster stå i kø. Der mangler virkelig toiletter i den ende, forklarer Marie Nielsen, medindehaver af restauranten.

Pavillonerne i Kongens Have

Efter en københavnsk storbrand i 1795 blev en del af Kongens Have skænket til byen som byggegrunde til genhusning. Med inspiration fra Pont Neuf i Paris blev pavillonerne bygget som eksklusive handelsboder, der kunne bidrage med en lejeindtægt.

 

I dag koster de mellem 63.000 -93.000 kroner at leje om året. Pavillonerne skal være publikumsorienterede, altså skal der være salg fra pavillonen. Se mere her.

 

Det er staten, der gennem Slots- og Kulturstyrelsen, ejer de 15 andre pavilloner.

 

 

Kilde: Pavillonerne i Kongens Have 

Gammel strid

Fremtiden for toiletkælderen har været et stridspunkt siden nedlukningen for 14 år siden.

Sagen blev dengang overtaget af overborgmester Frank Jensens økonomiforvaltning, der løbende har forhandlet med Slots- og Kulturstyrelsen.

Det skyldes den aftale, der blev indgået i 1929 mellem Indenrigsministeriet og kommunen i forbindelse med, at Gothersgade skulle udvides. Kommunen fik dengang overdraget pavillonen til brug som redskabsskur. Nedenunder blev der året efter indrettet toiletter i kælderen

 
 

I aftalen står der, at Københavns Kommune er ’pligtig til at bekoste en nødtørftsanstalt, der skal indrettes som den nuværende med adgang for havens publikum og fra gaden og vedligeholdes som hidtil af kommunen’.

Den mangeårige strid handler om, hvem der skal betale regningen for en totalrenovering af toiletkælderen og pavillonen, der lyder på 4 millioner kroner, viser en aktindsigt, som TV2 Lorry har fået. Der skal bruges over 1000 håndværkertimer på arbejdet.

Ingen af de to parter har ønsket at uddybe sagen på grund af forhandlingerne.

’Vi er lige nu i dialog med Københavns Kommune omkring toiletpavillonen i Gothersgade. Desværre kan jeg ikke pt. sige noget mere konkret,' skriver enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsen Anne Katrine Kirkegaard.

’Generelt problem’: Politikere vil åbne toilettet

På Københavns Rådhus, hvor der netop er forhandlet om et budget på 42 milliarder kroner, er der forundring over sagen.

Jakob Næsager, der er gruppeformand for Konservative, kalder det for ’grim mudderkastning’ om regningen. Han er ikke i tvivl om, at pavillonen og kælderen skal åbnes op som toilet.

quote Den her sag er en skandale.

Jacob Næsager, gruppeformand (Kons.), København

- Kongens Have er en af de mest benyttede parker, og der er enormt stor efterspørgsel på toiletmuligheder, siger han.

Ved de igangværende budgetforhandlinger var han opmærksom på problemet, men der blev ikke sat penge af til renoveringen. Jakob Næsager forventer, at pengene findes til nytår, hvor politikerne skal forhandle om overførselsbudgettet på en halv milliard kroner.

- Jeg lægger op til, at kommunen betaler for at få toilettet åbnet op igen, for det skylder vi alle havens gæster, siger han til TV2 Lorry.

Borgmester kendte ikke til toiletterne

Borgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) er som Teknik- og Miljøforvaltningens øverste chef ansvarlig for byens toiletter. Hun er forundret over, at der ikke er fundet en løsning for pavillonen før.

- Jeg er faktisk meget glad for, at I har gjort mig opmærksom på, at der lå et toilet ved indgangen til haven, så vi kan få gjort noget ved det, siger hun.

Ninna Hedeager Olsen og Enhedslisten blev smidt ud fra budgetforhandlingerne, men borgmesteren forventer at pengene til en renovering bliver fundet.

- Det skal være sådan i København, at man kan sidde på en bænk og drikke øl eller cola fra kiosken, uden at man skal betale for en dyr kop kaffe for at komme på toilettet, siger hun.

Forhandlinger nærmer sig afslutning

Som nævnt ønsker Slots- og Ejendomsstyrelsen ikke at uddybe forhandlingerne over for os - alligevel kan vi i dag løfte sløret for, at mange års tovtrækkeri ser ud til at være ved vejs ende.

Og sandsynligvis er toiletterne under Kongens Have meget snart tilbage.

- De konkrete detaljer i aftalen er fortrolige af hensyn til forhandlingerne. Men forhandlingerne er tæt på afsluttede, og vi forventer, at Borgerrepræsentationen kan vedtage overdragelse af toiletterne i løbet af efteråret, skriver Københavns kommunens Økonomiforvaltning til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik