Ulla er en sårbar patient: Nu holdes hun i live igennem skærmen

På Bispebjerg Hospital har man været nødt til at lave træningen online for de sårbare KOL-patienter. Det har vist sig at være så positivt, at man nu overvejer at fortsætte med det virtuelle værktøj - også efter pandemien.

- Er du også med Ulla?

Lyder det fra en af fysioterapeuterne, mens kollegaerne sætter teknikken op i det gamle sauna-rum på Bispebjerg Hospital.

- Ja, kan I se mig nu, lyder det fra højtaleren, og Ulla Aggers ansigt kommer frem på skærmen, der er sat op i rummet, sammen med de tre andre der er mødt op til en virtuelle træning. 

Efter en lille forsinkelse på ti minutter kan denne dags trænings-session begynde, de starter med nogle vejrtrækningsøvelser, hvor fysioterapeuten har medbragt en ballon.

69-årige Ulla Agger har KOL, og derfor er det særligt farligt, hvis hun bliver smittet med covid-19, hun har derfor snart været i isolation i et år. 

Det betyder, at der ikke har været meget motion i Ullas hverdag, hvilket langt fra er sundt for KOL-patienter.

Hvad er KOL?

- Jeg er gået så meget tilbage i min bevægelse, fordi jeg for længe ikke har gået eller trænet. Det er meget anstrængende lige gyldig hvad jeg gør, hvis jeg skal tømme opvaskemaskinen, skal jeg holde pause tre gange, fortæller Ulla Agger, på en video-forbindelse, og bliver en smule forpustet af at snakke, da hendes lungekapacitet ligger på 33%.

quote Jeg er ret tilfreds med den her online-træning, så har man nogen der ånder én i nakken så man for sin træning gjort.

Ulla Agger

Hun har prøvet at holde sig i gang med nogle hjemmetræningsøvelser, men det er ikke alle dage overskuet er der. For KOL-patienter som Ulla Agger kan dagene være meget forskellige. Hvis luften er kold eller fugtig, kan det være sværere at trække vejret.

- Den ene dag kan jeg have det godt og den næste rigtig dårligt, jeg ved snart ikke hvilke vejr der er godt for mig. Men det påvirker meget mit overskud. Så jeg er ret tilfreds med den her online-træning, så har man nogen der ånder én i nakken så man for sin træning gjort, fortæller Ulla Agger med en lille hæst grin.

KOL-træning
Foto: Stine Tidsvilde

Nødløsning kan bruges efter corona

Denne kreative træningsmulighed der er opstået grundet smittefare og sårbare patienter, kan være en brugbar løsning på lang sigt.

Afdelingsterapeut Laura Tagmose Goor bekræfter, at de ser på denne mulighed som en fremtidig behandlingsform.

- Når KOL-patienter har det mindre godt, kan det være svært for dem at komme udenfor en dør. Så ved det her tilbud kan de træne i eget hjem, på de dage hvor de ikke kan overskue at komme ud af døren, de kan bare blive ringet op og være med hjemmefra, så det ikke kræver at de transportere sig.