Ukrainske flygtningebørn mangler skoletasker: Kan du hjælpe?

Skolestarten er lige om hjørnet, og det mærker de frivillige i BIXEN på Ottiliavej. De oplever nemlig en stor efterspørgsel fra ukrainske flygtninge på skoletasker og penalhuse.

For mange er det at starte i folkeskolen en glædelig oplevelse. Det er dog ikke alle, for hvem mødet med den danske folkeskole er uden kvaler.

Det fortæller Dorte Hornhaver, som er tovholder i BIXEN på Ottiliavej.

Hun oplever nemlig at mange ukrainske flygtninge efterspørger skoletasker og penalhuse til deres kommende skolebørn.

- Behovet er så meget større, end det vi har kunne få ind på egen hånd, siger Dorthe Hornhaver, Tovholder i BIXEN på Ottiliavej.

Selvom der lige nu er stor fokus på, samt efterspørgsel fra, ukrainere, så er BIXEN for alle.

- Vi kæmper virkelig for at holde fast i, at vi er for alle flygtninge, siger Dorthe Hornhaver.

Behovet er eksploderet

BIXEN er en butik drevet af tæt på 30 frivillige, som indsamler og uddeler genbrugsvarer til flygtninge.

Normalvis kan de dække en stor del af flygtninges behov ved hjælp af deres netværk, men sådan er det ikke i år.

- Vi har tidligere kunne nøjes med at søge remedier i vores netværk og gennem vores Facebook gruppe. Men behovet er eksploderet, så vi kan overhovedet ikke dække det behov og den efterspørgsel, der er for tiden, fortæller Dorthe Hornhaver.

Det ærgrer Dorthe Hornhaver, at hun ofte må sende folk tomhændede ud af BIXEN.

- Forældrene kommer jo med et ønske om, at deres børn ikke skal føle sig udenfor, og at de ikke skal mærke konsekvenserne af deres forældres dårlige økonomi, siger Dorthe Hornhaver.

Selvom der umiddelbart er godt fyldt på hylderne i BIXEN, så er det svært at følge med efterspørgslen.
Selvom der umiddelbart er godt fyldt på hylderne i BIXEN, så er det svært at følge med efterspørgslen.
Foto: Dorthe Hornhaver

Dorthe Hornhaver fortæller, hvordan hun eksempelvis har oplevet en mor, der søgte en skoletaske, så hendes barn ikke skulle troppe op på første skoledag med bøger og blyanter i en plasticpose.

- Kommer man i skole med en plasticpose, så stikker man jo ud i forhold til de andre. Det kan i forvejen være hårdt nok at passe ind, når man ikke taler sproget og måske har nogle ubehagelige oplevelser med i bagagen, siger Dorthe Hornhaver.

De kontante konsekvenser, som rammer de flygtninge BIXEN ikke har mulighed for at hjælpe, berører den 58-årige tovholder i BIXEN.

- Det er altid supersvært at sige nej, når der eksempelvis kommer en i sandaler og desperat mangler et par sko, fortæller Dorthe Hornhaver.

Alt der hedder personlig pleje er en mangelvare

BIXEN på Ottiliavej har åbent to gange om, og den er velbesøgt i åbningstiden.

- Der kommer ofte omkring 100 brugere forbi på en åbningsdag. Og vi har altså kun åbent i to timer. Det er folk der mangler alt fra en sut til deres baby til en vinterjakke, fortæller Dorthe Hornhaver.

Det er derfor svært at følge med efterspørgslen.

- Alt der hedder personlig pleje er en mangelvare. Det er ikke kun skoletasker vi mangler, men det er det der er fokus på nu, siger Dorthe Hornhaver.

Derfor har Dorthe Hornhaver en klar opfordring til borgerne i lokalområdet.

- Helt lavpraktisk så vil det hjælpe, at folk lige kigger en ekstra gang hjemme ved sig selv. Og skal barnet snart have en ny taske, så er det måske nu, den skal skiftes, så den gamle kan doneres, siger hun.