Ukrainske flygtninge frygter mangel på børnepasning

Ukrainske flygtninge, der er privat indkvarteret i København, frygter,. at de ikke kan få pasning til deres børn. Det skaber problemer, når de skal i job.

En særlov har gjort, at ukrainske flygtninge kan komme hurtigt i job i Danmark, uanset om de har opholdstilladelse eller ej. 

Men manglende børnepasning til dem, der bor hos private i København, gør det mere end udfordrende at komme ind på arbejdsmarkedet. 

For modsat ukrainske flygtninge på modtagercentre, skal de privat indkvarterede flygtninge nemlig have pasning på Københavns Kommunes daginstitutioner og skoler. 

Det er noget, som mange ikke bliver tilbudt. Det fortæller Alina Protsyk, der er forperson i Lastivka København, der er en dansk-ukrainsk forening. 

- Jeg har ikke hørt om privat indkvarterede ukrainere, der har fået børnepasning i Københavns Kommune. Og jeg er i kontakt med mange ukrainske flygtninge dagligt, siger hun til TV 2 Lorry. 

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Københavns Kommune har kun meget få ledige pladser til ukrainske børn i modtageklasser og modtagedagtilbud. Det gør det svært for forældre at finde et arbejde.

- Folk er frustrerede

Ifølge Alina Protsyk skaber den manglende børnepasning frustrationer blandt de ukrainske flygtninge. 

Særligt hos dem, der allerede har fået et job, men som ikke kan få passet deres børn. 

- Folk er frustrerede. De står med et job, men de kan ikke få børnepasning. De kan jo ikke tage børnene med på arbejde, så de står i en meget udfordrende situation, fortæller hun og fortsætter:

- De (red. ukrainske flygtninge) vil gerne kunne forsørge dem selv og deres familie. De vil gerne ud på arbejdsmarkedet, men er låste af, at de ikke kan få børnepasning, siger Alina Protsyk.

Ifølge hende, har flere af de ukrainske flygtninge og værtsfamilier i København forsøgt at få hjælp af kommunen men uden held. 

Alina Protsyk kan godt forstå de ukrainske flygtninges frustrationer over den manglende børnepasning.
Alina Protsyk kan godt forstå de ukrainske flygtninges frustrationer over den manglende børnepasning.
Foto: Sofie Hansen/TV2 Lorry

I et skriftligt svar skriver Københavns Kommunes Børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager (K), til TV 2 Lorry: 

”Vi vil strække os meget langt for at tilbyde en hurtig løsning til de ukrainske flygtninge. Særligt hvis der er ukrainske forældre, som står med et jobtilbud på hånden, og derfor har et akut behov for børnepasning eller skoletilbud til deres børn. Det gælder også, selvom mange af disse forældre stadig afventer at få svar på deres ansøgning om opholdstilladelse efter særloven”.

Borgmesteren fortæller, at Københavns Kommune lige nu kun har ledige pladser til ukrainske børn i modtageklasser og modtagedagtilbud i Valby. 

Kommunen er ved at oprette pasningstilbud på Nørrebro og Amager. 


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Snorre (2)

Snorre har hjulpet hjemløse siden han var 15 år: Nu indsamler han julegaver

20210412-183749-L-1600x1066we

Efter trusler fra borgmesteren: Udvalg lukker sag, men sender sidste kritik

Unknown

Når julefrokosten går galt: Her står akutberedskabet klar til at hjælpe

25_seconds

playOm natten fylder selvmordstankerne: BørneTelefonen mangler 300 frivillige


København


Forsiden lige nu

Se flere