Udsatte københavnere har tjent næsten tre millioner kroner

Det sociale frikort giver udsatte mennesker, der har svært ved at passe et ordinært arbejde, muligheden for at tage småjob uden at blive trukket i offentlige ydelser.

Med et socialt frikort i hånden kan hjemløse, misbrugere og andre af samfundets udsatte tage småjobs og tjene op til 20.000 kroner om året uden at blive trukket i deres kontanthjælp eller andre offentlige ydelser.

Og det sociale frikort har været en succes i Københavns Kommune.

Nye tal viser, at udsatte københavnere har tjent 2,8 millioner kroner siden begyndelsen af 2019, hvor frikortet blev indført.

Det skriver beskæftigelses- og integrationsforvaltningen i Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

- Jeg glæder mig over de flotte tal. Udsatte mennesker fortjener at opleve, hvordan det er at være en del af det arbejdende fællesskab. Hvor man føler, at man som menneske dur til noget og har værdi på arbejdsmarkedet. Det giver det det sociale frikort mulighed for, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

Frikortet skal justeres

668 københavnere har fået bevilget et socialt frikort, hvoraf 246 har gjort aktivt brug af det.

Lige nu er et udkast til lovforslag i høring, som lægger op til en forlængelse af forsøgsordningen med det sociale frikort på to år.

Cecilia Lonning-Skovgaard mene dog, at regeringer lægger op til forlænge ordningen uden at justere på det, hun kalder kendte fejl.

- Vi er ikke i mål. For når kun 246 udsatte faktisk har været ansat, så er der mange med et socialt frikort, som aldrig får gjort brug af det. Administrationen af frikortet skal både være billigere og mindre bøvlet for de virksomheder, som står klar til at ansætte frijobberne. For det er unødigt kompliceret i dag, siger hun i pressemeddelelsen.

Som ordningen er i dag skal arbejdsgivere indberette løn optjent med et socialt frikort via et særligt it-frikortssystem og manuelt beregne blandt andet feriepenge og ATP.

Det Sociale Frikort

Ifølge beskæftigelses- og integrationsborgmesteren har man i København oplevet, at frijobbere, stik imod hensigten, efter arbejdet alligevel bliver modregnet i deres offentlige ydelser.

Enten fordi virksomhederne ikke ved, at borgeren har et frikort, ikke orker administrativt bøvl eller ikke kan indberette og bogføre rigtigt. 

Og så er frikortet jo ikke meget bevendt. Jeg mener, det er på tide, at social- og indenrigsminister Astrid Krag tager bestik af virksomhedernes udfordringer og gør det sociale frikort bedre til gavn både for de udsatte og for de virksomheder, som de løser småjobs for”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Herunder kan se og høre om Sara, der nyder godt af det sociale frikort, da hun kan tjene penge på at optræde med sine digte om sig selv og sin psykiske sygdom,

Sara Hauge har skrevet digte om sig selv og sin psykiske sygdom siden november 2012. Med det sociale frikort kan hun nu tjene penge på at optræde med sine digte og langsomt finde vej til arbejdsmarkedet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere