UDSAT: Spildevands-skandale stoppet i sidste øjeblik - igen

Planlagt udledning af spildevand i Øresund bliver udsat til efteråret.

Udledningen af 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund bliver udsat til efteråret. Det erfarer TV 2 Lorry søndag eftermiddag.

I 11. time bliver forsyningsselskaberne Hofors og Novafos plan om at udlede 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund bremset fra politisk hold. 

Den Københavnske Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (Enhl) forlangte lørdag eftermiddag en redegørelse om sagen og oplyste i den forbindelse, at hun ikke havde hørt om den, før den kom frem i medierne.

Sent lørdag aften meddelte Hofor, at den planlagte udledning var udskudt 24 timer - den skulle ellers have været igangsat søndag morgen. Udskydelsen kom efter anmodning fra Københavns Kommune. Nu kommer der formentlig til at gå langt længere tid - for sagen forventes udsat til efteråret.

Udledning vil være mindre skadeligt til efteråret
Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen skriver i en mail, som TV 2 Lorry er i besiddelse af, til medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget i dag, at udledningen formentlig først gennemføres til efteråret.

Hvad handler spildevands-sagen om?

Flere eksperter har givet udtryk for, at det vil  være langt mindre skadeligt at gennemføre en udledning, når vandet er koldere, fordi det dermed ikke vil skade badende og fordi havmiljøet tager mindre skade. Blandt andet undgår man en større algeopblomstring.

Imens arbejder rådhusets Teknik- og Miljøforvaltning fortsat på en redegørelse til borgmesteren. Den ventes klar senere søndag. Her skal der svares på, om forvaltningen kan have begået formelle fejl, da den gav sin tilladelse til udledningen.

Hofor skal modtage en anmodning om udsættelse
Samtidig har borgmesteren bedt om en vurdering af, om Teknik- og Miljøudvalget kunne have truffet andre afgørelser, hvis de havde behandlet sagen politisk - i stedet for - som det var tilfældet - at det var forvaltningen, der behandlede sagen - uden politisk indblanding.

Ifølge Ninna Hedeager Olsens mail, har Hofor givet udtryk for, at hvis de modtager en officiel anmodning fra Københavns Kommune om at udsætte sagen, så vil de gøre det.

Ninna Hedeager Olsen oplyser i den forbindelse, at hun allerede har bedt forvaltningen om at sende en sådan anmodning.

Spildevand i Øresund: 290.000 m3 udledes fra søndag og fem dage frem. Årsagen er, at den såkaldte Lynetteledning skal undersøges.