Udkast til regler mod 'soundbokse' vækker vrede blandt bryggeboere: 'Det er fuldstændig håbløst'

Støjplagede københavnere havde set frem til en plan for at reducere larm fra blandt andet soundbokse, men et nyt udkast til regler på området vil kun føre til det modsatte, mener beboere i de berørte områder.

Beboere i København var i sommer flere steder plaget af støj fra festglade unge mennesker, der brugte deres medbragte soundbokse til at holde festen kørende og områdets borgere vågne til langt ud på natten.

Blandt andet derfor besluttede Københavns Miljø- og Teknikudvalg i december at lave en plan for at reducere støjgenerne for beboerne i de berørte områder, og udkastet til den plan ligger nu klar. Men allerede nu møder udkastet kritik fra flere beboere i de hårdest ramte områder. 

I udkastet bliver der nemlig lagt op til et forbud mod brug af forstærket musik fra klokken 22 til 07 i hverdage, mens det fredag og lørdag skal gælde fra klokken 24 til 09. 

Men ifølge flere af de støjplagede beboere er det svært ikke at se det som andet end en lempelse af de nuværende regler. For som udgangspunkt er det i dag ikke tilladt at spille forstærket musik efter klokken 22 hele ugen.

Skilt i Hørsholmparken på Nørrebro, hvor det ikke er tilladt at spille forstærket musik efter kl. 22
Skilt i Hørsholmparken på Nørrebro, hvor det ikke er tilladt at spille forstærket musik efter kl. 22

- Jeg har svært ved at se det her udkast som andet end en forringelse i forhold til at få styr på problemerne. Jeg vil gå så langt som at sige, min kæde er hoppet af, lyder reaktionen fra Bettina Hartmann, der bor på Islands Brygge og er medinitiativtager til Facebookgruppen ’Nej tak til Soundbox-støj på Islands Brygge’.

Troede regler ville blive skærpet

Ifølge Bettina Hartmann havde der været en positiv dialog mellem beboere og forvaltningen inden udkastet blev udarbejdet, og her var det ifølge hende opfattelsen, at det ville udmunde sig i restriktioner i tilladelsen til at spille høj musik. 

- Der virkede det som om, de ville skærpe reglerne, og at man eksempelvis skulle have tilladelse til at spille højt fra en soundboks. Og derfor er jeg helt uforstående overfor det her udkast, siger Bettina Hartmann.

Henover sommeren var der også store problemer med voldsom støj fra Soundbokse i Nørrebroparken, som Iben Keller er nærmeste nabo til. Hun kalder udkastet 'håbløst'. 

- Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor deres udgangspunkt er at lempe de nuværende regler. Det virker fuldstændig håbløst, og det kommer ikke til at hjælpe os overhovedet, siger Iben Keller, der ligesom Bettina Hartmann har forsøgt at råbe op om problemerne i flere år. 

Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen har ikke besluttet sig endnu.
Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen har ikke besluttet sig endnu.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) erklærer sig forstående overfor de støjplagede beboere, men ifølge hende er det en svær diskussion, hvor der er mange hensyn, der skal tages. 

- Vi er endnu ikke blevet enige om, hvordan vi stiller os til indstillingen i Enhedslisten. Der skal fortsat være plads til unge mennesker i en park med en lille højtaler, men vi er samtidig bevidste om, at der er de her grupper med højtalere, der kan spille helt utroligt højt, og det er en afvejning, vi skal have diskuteret, siger Ninna Hedeager Olsen til TV 2 Lorry. 

Forvaltningens bedste bud

Men kan du forstå de borgere, der undrer sig over, at der bliver iværksat en plan for at reducere støjgener, men når indstillingen til den plan så kommer, så udvider den tidsrummet, der kan spilles høj musik i?

- Det er forvaltningen, der er kommet med deres bedste bud på, hvordan det kan komme til at se ud. Vi er som sagt ikke enige i Enhedslisten endnu, men der er ikke noget, der forhindrer, at politikerne vælger at ændre i det tidsrum, der er i indstillingen, siger Ninna Hedeager Olsen. 

Ifølge borgmesteren er et af de mest komplicerede punkter i diskussionen, at larmen fra Soundbokse falder ind under Ordensbekendtgørelsen, og dermed er det kun politiet, der kan håndhæve reglerne. Men i forbindelse med forvaltningens dialog med politiet, er det ikke lykkedes at komme frem til nogle regler, der var mulige at håndhæve for politiet. 

Fuldstændig uholdbart

Socialdemokratiet i København erklærer sig som udgangspunkt 'positive' overfor indstillingen, men de siger i samme ombæring, at de først vil tage endelig stilling, når får mere at vide om baggrunden for udkastet fra forvaltningen. 

Helt andre toner lyder der dog hos SF og Konservative. 

- Det her virker fuldstændig uholdbart. Jeg synes ikke, forslaget svarer til de beslutninger, vi lagde op til. Det vil ikke løse problemerne i København, siger Klaus Mygind fra SF, der i første omgang stod bag bag initiativet til at finde en løsning for de støjplagede beboere. 

Hos de Konservative er man også kritiske overfor indstillingen, og medlem af Miljø- og Teknikudvalget Jacob Næsager (K) peger på et kommunalt ordenskorps som en mulig løsning. 

- Det her er alt for tandløst. Det er en klar forringelse, når der bliver udvidet mulighed for at larme, og der samtidig ikke er nogen mulighed for at skride ind fra kommunalt hold. Vi vil gerne have oprettet et kommunalt ordenskorps, når politiet ikke har ressourcer til at håndhæve situationen, siger Jacob Næsager. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik